Skocz do zawartości

Nauka STM32, czy warto zacząć od kursu StdPerhib?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Chciałem zacząć naukę STM32 na Forbocie. Zamówiłem zestaw do kursu korzystającego z StdPeriph, jednak później zobaczyłem na rozpisce inny kurs STM32 korzystający z HAL i Cube. Teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem zaczynając najpierw od StdPeriph? Rozumiem, że historycznie na forbocie najpierw pojawił się kurs do StdPeriph a później Hal & Cube. Jednak na liście kursów widzę że polecany jest najpierw Hal & Cube.

Myślicie, żeby zostać już przy aktualnym kursie, czy lepiej zmienić zamówienie w botlandzie na zestaw do Hal & Cube?

Super, dzięki za odpowiedź 🙂.

Mam jeszcze pytanie. Czy płytka Nucleo może pełnić rolę płytki prototypowej tak jak Arduino Uno? W arduino można tworzyć wygodnie projekt na Uno a później zmigrować projekt na tańsze arduino mini.

dejmieno, płytki Nucleo są właśnie płytkami prototypowymi - możesz później migrować na inne płytki lub projektować własną elektronikę z tym samym mikrokontrolerem 😉

A jak wygląda sprawa z kursem Hal & Cube. Czy warto go robić? Czy jest w tym kursie coś co można wynieść nowego po ukończeniu poprzednich kursów?

dejmieno, oczywiście, że tak 🙂 W tamtym kursie używamy innego procesora (z rdzeniem F4) oraz korzystamy z kreatora graficznego Cube, który nie jest używany w kursie F1.

Wg mnie nie warto już brać się z SPL. Samo ST przyznało się, że to była wtopa i wycofują się ze wspierania tych bibliotek. Jeśli chcesz po prostu uruchomić procka i następnie skupić się na części aplikacyjnej to pobaw się HALem. Natomiast jeśli chcesz pobawić się samymi peryferiami to proponuję Ci zapoznać się z biblioteką LL. Z grubsza można powiedzieć, że jest to zabawa z rejestrami, ale w trochę bardziej czytelnej formie. W Cubie można generować kod zarówno dla biblioteki HAL jak i LL.

Niestety kurs migracji na bibliotekę HAL jest dość ubogi i jeszcze pewnie trochę potrwa zanim zostanie w pełni ukończony więc jestem na chwile obecną zmuszony uczyć się STDPeriph.

No chyba, że mogę przejść kurs Hal & Cube na zestawie z Nucleo?

dejmieno, nowa wersja kursu na stm32f103 omawia te same przykłady, więc jeśli najpierw przerobisz kurs StdPeriph, będzie Ci łatwiej poradzić sobie z HAL. To bardzo podobne biblioteki. Natomiast F4 to inny układ.

CubeMX to po prostu generator kodu - możeszgo używać z stm32f1, ale układy peryferyjne mocno się różnią, więc raczej ciężko będzie kurs przerobić

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...