Skocz do zawartości

Podajnik wibracyjny- mechanika i sterowanie

kellyq

Pomocna odpowiedź

Zamierzam zbudować podajnik wibracyjny oparty w działaniu na drganiach elektromagnesu który przyciąga ów podajnik(rynienkę) a gdy odłączymy zasilanie podajnik znów wraca do naturalnej pozycji i tak w kółko ok. 50 razy na sekundę. Drgania powodują przemieszczanie się towaru na rynience.  Elektromagnes pochodzi z pompy głębinowej na 230V o mocy 380W. Podpinając napięcie stałe już od 12V elektromagnes ma sporą siłę przyciągania, pobiera wtedy około 1A. Zamierzenie jest takie że to zbytnio się nie grzało. Nie będzie chodzić cały czas ale powiedzmy w przeciągu minuty 10-15 sekund i tak cyklicznie. 

Mam dylemat co do sterowania jak to ogarnąć. Chciałbym użyć mosfeta sterowanego sygnałem pwm o zadanej częstotliwości. Czy takie coś miało by rację bytu?

Z czego to będzie zasilane? Nie lepiej dać trafo 230V/12V i sterować tym elektromagnesem przez prostownik jednopołówkowy? chyba najprostsze rozwiązanie

Tak, tylko może się okazać, że trzeba będzie częstotliwość dobrać inną i wtedy już nic nie zrobię bo sieć wymusza częstotliwość połówek. Tak to by było bardzo wygodnie.

A to co wcześniej pisałem to zasilacz impulsowy 

W takim razie jeśli ten elektromagnes pobiera tylko 1A to myślę że śmiało możesz nim sterować zp mosfeta. Pamiętaj o diodzie włączonej zaporowo do cewki, tak jak w przekaźnikach. Prosty generator częstotliwości na timerze 555 powinien załatwić sprawę 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

2 godziny temu, kellyq napisał:

Elektromagnes pochodzi z pompy głębinowej na 230V o mocy 380W.

Tak z ciekawości zapytam, skąd w pompie znalazł się elektromagnes? Do czego służył? Czy masz na myśli stator silnika?

przekroj_silnika_logo.thumb.jpg.5cfce57c3702b4da6a97b48df754d465.jpg

26 minut temu, Sylba napisał:

Tak z ciekawości zapytam, skąd w pompie znalazł się elektromagnes? Do czego służył? Czy masz na myśli stator silnika?

Może hamulec?

To raczej jest tak zwana membranowa pompa wody. Nie ma ona silnika, tylko elektromagnes poruszający membraną wykorzystywaną do zasysania i tłoczenia wody.

Odnośnie źródła wibracji dostępne są różnego rodzaju silniczki wibracyjne. Można nawet samemu taki silniczek zbudować mocując do jego osi mimośrodowo odpowiednie koło zamachowe.

(edytowany)
1 godzinę temu, Sylba napisał:

przekroj_silnika_logo.thumb.jpg.5cfce57c3702b4da6a97b48df754d465.jpg

Taka pompa

pompa_glebinowa_q30040_300w_v1,a4p0v5ebq

5 minut temu, Christophorus napisał:

To raczej jest tak zwana membranowa pompa wody. Nie ma ona silnika, tylko elektromagnes poruszający membraną wykorzystywaną do zasysania i tłoczenia wody.

Odnośnie źródła wibracji dostępne są różnego rodzaju silniczki wibracyjne. Można nawet samemu taki silniczek zbudować mocując do jego osi mimośrodowo odpowiednie koło zamachowe.

A są takie silniki z hamulcem żeby go nagle zatrzymać? Różnie kombinowałem i elektromagnes na razie wygrywa

Edytowano przez kellyq

Są ale to zwykle jest część mechaniki przekładni gdzie raki silnik pracuje ba przykład w wyciągarkach, małych podestach roboczych - windach. Itd w pompie jeszcze hamulca nie widziałem 

Nie mówię że to w pompie ten hamulec, tak ogólnie. Potrzebuję po prostu czegoś co będzie generowało wibracjie i można będzie to nagle zatrzymać gdy podajnik przeniesie żądaną ilość materiału. Silnik z przeciwwagą był by ok tylko jak po odcięciu zasilania będzie się jeszcze kręcił to nie przejdzie to.

9 minut temu, kellyq napisał:

A są takie silniki z hamulcem żeby go nagle zatrzymać? Różnie kombinowałem i elektromagnes na razie wygrywa

W grę wchodzą raczej hamulce o konstrukcji mechanicznej uruchamiane np. elektromagnesem. Silniki można też hamować prądem wyłączając zasilanie napięciem przemiennym (jeśli takim zasilany jest silnik) przy jednoczesnym podaniu napięcia stałego na stojan silnika. Rozwiązania takich hamulców są różne.

(edytowany)

O to już miało by jakiś sens takie hamowanie prądem stałym

PWM bym sobie wysterował prędkość obrotów takiego silnika dc a potem zwarcie przewodów by mi go zatrzymało, muszę poszukać czy są takie silniki

Edytowano przez kellyq

(edytowany)

Jak jeszcze pracowałem na utrzymaniu produkcji, to wibratory, regulowało się lekko przerobionym regulatorem mocy, takim jak do żarówki. Chyba zamiast Diaka dawało się diodę prostowniczą i tyle. Chodziło bynajmniej o to żeby z 50Hz zrobić 25Hz, czyli sterować cewka tylko jedna połówką sinusa.

Ale tak naprawdę bardzo dużo zależy od budowy samego wibratora. Budowa cewki też nie jest bez znaczenia. Tak naprawdę cały temat trzeba rozpatrywać do konkretnej konstrukcji elektromechanicznej. Różne wibratory będą miały, różne wymagania co do układu sterowania.

Edytowano przez BlackJack

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.