Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć wszystkim,

chciałbym podłączyć zasilanie czajnika do Arduino, a że jestem początkujący i nie chciałbym robić żadnych głupot to wolę się upewnić.

Czy mogę to zrobić poprzez np. taki przekaźnik:

https://botland.com.pl/przekazniki/6552-modul-przekaznikow-2-kanaly-hl-z-optoizolacja-styki-7a240vac-cewka-12v.html?search_query=przekaznik+12v&results=44

Pozdrawiam,
Darek

Albo może opowiedz jak chcesz byt to urządzenie wyglądało, tj. czy planujesz samodzielne "pudełko" sterujące tym czajnikiem (i z czego wtedy będziesz Arduino zasilać?), czy po prostu Arduino zasilane z USB komputera i wtedy masz trochę zabawy dopóki komp włączony.

I co to znaczy "sterowanie"? Chcesz mierzyć jakąś temperaturę i włączać grzałkę? Jakiej mocy? Zwykle czajniki to prawie 2kW i przekaźnik musi być raczej z tych mocniejszych. Przekaźnik "cyka" dość głośno, możesz znaleźć też coś bezstykowego.

marek1707 - chciałem zasilać arduino bezpośrednio z zasilacza.

Dokładnie tak jak napisałeś, dodatkowo chciałem podłączyć czujnik temperatury i nagrzewać wodę do ~50 stopni, po czym ją wyłączać. Szukam własnie jakiegoś przekaźnika, który poradziłby sobie z czajnikiem, bo tak jak napisałeś grzałka w czajniku, który posiadam ma 2kW

Ten przekaźnik ma styki na 7A, czajnik pobiera 10.

Znajdź taki na 16A.

Poza tym ten ma cewkę na 12V - masz czym to zasilić?

Może faktycznie lepiej triak? Droższy, ale pewniejszy...

Spójrz na zdjęcie. Polaryzację masz opisaną przy tej zielonej kostce.

EDIT: Czyli masz dwie możliwości:

1. Podłączasz "+" kostki do wyjścia Arduino, "-"do jego GND i załączasz grzałkę stanem wysokim.

2. Podłączasz "+" kostki do +5V Arduino, "-"do pinu wyjściowego i załączasz grzałkę stanem niskim.

W jaki sposób chcesz mierzyć temperaturę? Musisz mieć czujnik obudowany i uszczelniony tak by woda mu nie przeszkadzała.

• Lubię! 1

W jakim sensie lepszego?

Ani większej dokładności ani rozdzielczości nie potrzebujesz. Jedna sztuka podłączana wprost do procesora i żadnych modułów po drodze - więc może być dowolnie droga, nie zlecasz przecież produkcji 10000 sztuk. Mierzy (podobno) do +125 więc do wody wystarczy nawet jeśli ją zagotujesz. Biblioteki do tego są gotowe i sprawdzone. Jest mnóstwo innych czujników temperatury, ale w tym przypadku 18B20 jest OK.

Po co Ci woda o takiej temperaturze? Tak z ciekawości pytam bo do zielonej herbaty to chyba cieplejsza potrzebna, w akwarium trochę chłodniejsza pływa, do mycia zębów za gorąca a do parówek za zimna.. Kisiel?

Będzie jakieś nastawianie tej temperatury? Jakiś wyświetlacz? Przyciski? Przy wodzie to z zasilaczem sieciowym i triakiem uważać trzeba. Obudowa? Porządne gniazdko do czajnika i gruby kabel do wtyczki.

Myślałem o czymś właśnie sprawdzonym, ale jeżeli mówisz, że ten jest ok to użyje jego 🙂

Na razie chciałbym podgrzać wodę do 50 stopni, potem chciałbym zrobić prosty zaparzacz do kawy, temperatura maks 85-90 stopni. Co do obudowy i odseparowania zasilacza i triaka od potencjalnego kontaktu z wodą to jak najbardziej chce poświęcić temu 100% uwagi i postaram się całą elektroniką odizolować.

Potem chciałbym dołożyć wyświetlacz + przyciski 🙂, jak już uda mi się osiągnąć sam moment podgrzania wody i przelania jej z A do B. Pytałem na forum dzisiaj o pompe wody, która pozwoli na przelanie wody z A do B o takich temperaturach, ale ostatecznie wymyśliłem, że można użyć pompki powietrza, która wpuszczając powietrze do pojemnika pod względem ciśnienia wyprowadzi wodę z wężyka, który jest zanurzony do wody.

Z tym wężykiem i powietrzem to weź pod uwagę także to:

- Jeżeli pojemnik z podgrzewaną wodą ma być szczelny, to obowiązkowo musi być wyposażony w zawór bezpieczeństwa, inaczej zrobisz bombę z opóźnionym zapłonem.

- Podgrzewana woda podgrzewa też powietrze w zbiorniku, które rozszerzając się wypchnie wodę przez wylot zanim ruszy pompa. Nie mówiąc już o parze wodnej w pobliżu punktu wrzenia. Być może rozwiązaniem byłby dodatkowy zawór powietrzny, który zamyka jakiś boczny wylot powietrza i uszczelnia zbiornik dopiero gdy chcesz zacząć pompować powietrze do środka. W przypadku wrzenia obejdzie się nawet bez pompy.

- Pompa powietrza musi pokonać ciśnienie słupa wody od podstawy do poziomu wylotu, to może wcale nie być tak mało [Pa].

Chcąc zrobić źródło wrzątku, może zastanów się nad podrzewaczem przelotowym? W zbiorniku gotujesz dużo więcej wody niż potrzeba, bo musi przykryć całą grzałkę z naddatkiem i to jest mało ekonomiczne plus problemy z pompą. Gdybyś zimną wodę pompował przez element grzejny, wtedy wystarczy pompka zimnej wody i część grzewcza/zamienna z jakiegoś ekspresu do kawy.

----------------------------------

EDIT: Fajny plan, dawaj znać jak idzie realizacja 🙂

Ogółem chciałem skorzystać z dwóch pojemników, jeden do zimnej wody (2l) z którego pompa pompuje ok 500 ml wody do drugiego pojemnika o pojemności 750ml, tam dopiero działa grzałka. W tym pomyśle najsesnowniejsze wydaje mi się właśnie skorzystanie z pompy wody, która jest przystosowana do temperatury cieczy w okolicach tych temperatur. Co do parowania wody w tym pierwszym pomyśle z użyciem pompy powietrza to chciałem użyć zaworu elektromagnetycznego (https://botland.com.pl/803-zawory)

Co do podgrzewacza przelotowego.. to własnie myślałem nad nim też, ale nie mogę znaleźć odpowiedniego, takiego, którego byłbym pewien, że podgrzeje wodę do tych ~90 stopni. Dodatkowo wtedy sterowanie temperatura byłoby mocno ograniczone. Chyba, że może doradzisz coś sprawdzonego w tej kwestii?

Będę dawał znać na bieżąco 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...