Skocz do zawartości

Połączenie koła rowerowego z kołem do pasa zębatego

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
planuję zbudować robota balansującego o nieco większych gabarytach. Myślałem o zastosowaniu kół rowerowych o średnicy 20 cm. Czy ktoś z kolegów/koleżanek posiada wiedzę na temat tego jak można do takiego koła przymocować zębatkę od paska zębatego gt2?

Chcę przenieść napęd z silnika na koło przy pomocy takiego właśnie pasa i przy okazji zrealizować przełożenie 1:3.

A masz jakiś przykład (zdjęcia, rysunku, model) takiego koła?

Jakbyś znalazł takie z możliwością montażu tarczy hamulcowej, to miałbyś bardzo ładny interfejs do zamontowania koła pasowego.

W kole rowerowym to jest kwestia piasty a nie średnicy obręczy. Znajdź piastę pod tarczę, idź do pierwszego lepszego sklepu rowerowego i poproś o zaplecenie na niej koła o żądanej średnicy. Tam dobiorą Ci szprychy i jakąś obręcz, choć te bardzo małe mogą mieć problem ze zbyt małą liczbą szprych. Możesz też spróbować poszukać gotowe, nawet używane, przednie koło rowerowe z piastą pod tarczę ale przyznam że nie wiem czy tak małe robią. Wśród 26 calowych, nawet używanych możesz wybierać do woli.

Albo może zamiast tego znajdź tylne koło z zębatką pod "ostre koło" tj. z zamocowaną sztywno do osi. Wtedy na silniku dajesz mniejszą i przekładnia jest łańcuchowa.

Możesz też spróbować napędu ciernego osi silnika bezpośrednio na oponę np. od góry. Odpowiednio moletowany, stalowy wał i gładka opona (taka pod trenażery) lub z delikatnym bieżnikiem szosowym powinny mieć całkiem niezły współczynnik tarcia. Tylko ciężko będzie znaleźć fajne opony na średnicę koła dla dzieci.

Może coś z wózków dziecięcych? Tamtejsze koła są często plastikowe (ale ogumione i pompowane) a w tworzywie łatwiej wiercić i coś mocować niż w stali.

Dziękuję za odpowiedź. Koło pasowe jest małe:

zebatkagt60.jpg

Ze względu na jego budowę montaż do otworów na tarczę hamulcową byłby utrudniony.

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Być może kupię koła do wózka dziecięcego i w jakiś sposób przymocuję do niego na stałę ośkę.

87ed3e2541bf9eee496582206fea

Komentarz dodany przez: Treker

No w sumie takie koło pasowe wymuszałoby posiadanie koła z wałem nieruchomym względem piasty. Tylko wtedy musisz się bawić z łożyskowaniem wału.

Lukaszm, łożyskowanie wału to już nie problem. Mogę zastosować tego typu łożyska:

250px_kp08.jpg

Kosztują tyle co nic i mają średnicę wewnętrzną od 8 mm do 50 mm.

Pozostaje jedynie kwestia przymocowania koła na stałe do wału.

• 2 tygodnie później...

Odradzam stosowanie zębatek/pasków GT2. Używałem je przez chwilę w swojej frezarce CNC i zmieniłem na HTD5M, bo w GT2 przeskakiwał pasek. One są dobre do drukarki 3d gdzie jest minimalne obciążenie. Do Twojego zastosowania paski HTD będą zdecydowanie lepsze.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...