Skocz do zawartości

Moduł Przekaźnika Arduino

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam wszystkich. Mam na swoim stanie moduł przekaźnika 4 kanały z optoizolacją i cewką zasilaną na 5V. Mój problem polega na tym iż podłączyłem normalnie moduł przekaźnika do arduino- VCC do 5V, GND do GND , i PIN odpowiadający odpowiedniemu przekaźnikowi ( np. IN2) , po czym zapala się dioda od wskazania że przekaźnik działa lecz mimo to on nie działa. Podłączyłem do styków wentylatorek i nic się nie dzieje pomimo świecenia diody.Dodam , że gdy wczoraj podłączyłem to wszystko działało + towarzyszył miganiu diody od przekaźnika typowy dźwięk , dziś dioda nadal miga lecz nie ma już dźwięku oraz wentylatorek nie działa. Ktoś wie co może być nie tak? ( teraz znów podłączyłem to działał przekaźnik i wentylator , po odłączeniu od USB znów nie działa - znów tylko dioda świeci...- reasumując z niewiadomych przyczyn raz działa a raz nie ) . Bardzo proszę o pomoc 😕 jest to dokładnie ten przekaźnik: https://botland.com.pl/przekazniki/2579-modul-przekaznikow-4-kanaly-z-optoizolacja-styki-7a240vac-cewka-5v.html

Edytowano przez Avabuy
(edytowany)

Zasilam arduibo z usb od laptopa, próbowałem też zasilić z zasilacza 12V i nadal ten sam problem. Część sterująca jest zasilania z arduino a część wykonawcza z 12V dla wentylatora.

Edytowano przez Avabuy
(edytowany)

Tzn. tutaj jest kwestia 3 połączeń, połączenie wentylatora to nie ma obecnie dużo do rzeczy - dioda mruga ale raz cyka ( jak cyka to przekaźnik działa) a raz nie mimo iż połączenie jest zawsze takie same😕 podłączenie to VCC z przekaźnika do 5V, GND do GND i np IN4 do PINu arduino np . 13

Edytowano przez Avabuy

Ostatnia próba.

Moduł ma dwa piny zasilania i zworę. Chcę wiedzieć czy podłączasz to razem pod wyjście 5V  z arduino, czy jakoś  inaczej.

I zdecyduj się wreszcie czy to działa przy zasilaniu z usb czy nie, bo podajesz sprzeczne informacje.

(edytowany)

Piszę przecież- podłączam tylko i wyłącznie VCC do 5V , GND do GND, IN1 do PINu 13( gdzie tam są dwa piny od zasilania?).Ze zworką nie robię nic. Właśnie ironia jest taka że raz działa a raz nie.. Dlatego napisałem ten temat.

Edytowano przez Avabuy

OK - niech się inni z Tobą męczą, ja już nie mam cierpliwości.

A drugi pin od zasilania masz po prawej stronie jeśli moduł położysz wejściami w dół (jak na zdjęciu na stronie którą podałeś). Poczytaj sobie najpierw dokumentację do modułu który kupiłeś, potem sprawdź czy wszystko jest OK, potem pytaj...

No fakt - ale po co? Przecież na forum są tacy co czytali i po co się męczyć, jak zaraz mi podadzą jak rybę z frytkami na talerzu?

(edytowany)

Przecież czytałem dokładnie zanim napisałem temat... Te zasilanie nie jest nigdzie podłączenie wnioskując po obejrzonych filmach z modułami przekaźników. Wszędzie wystarczy do popawnego działania podłączenie VCC do 5V tak jak ja to robię. I jasno piszę w dokumentacji że " domyślnie połączone z VCC ". Także chyba mnie wprowadzasz w błąd. Jest napisanie " w celu sterowania napięciem 3,3V" a ja mówię iż podłączam normlanie VCC znajdujące się obok GND IN.. do 5V . Ten moduł nie jest dokładnie tym który mam lecz one się praktycznie nie różnią, moduł który mam jest z tej strony: https://abc-rc.pl/Przekaznik-5V-10A-4-kanal Jakbym coś źle podłączał to by chyba w ogóle nie chodziło a raz chodzi/ raz nie 🙂 możliwe że przekaźnik jest uszkodzony?

Edytowano przez Avabuy

Trudno cokolwiek wywnioskować z dość chaotycznych informacji, jakie podałeś, ale z doświadczenia, kiedy coś raz działa a raz nie, to podejrzewam:

• luźne połączenia
  • użycie urządzenia niezgodnie ze specyfikacją (na przykład zasilanie urządzenia na 5V napięciem 3.3V)
  • luźne połączenia
  • nieadekwatne zasilanie
  • czy wspominałem już luźne połączenia?
(edytowany)

Luźne połączenia- hmm właśnie jest połączone przewodami żeńsko-męskimi i to zaledwie 3 przewody , małe prawdopodobieństwo żeby coś " nie stykało". Jak raz podłącze to już nie wyjmuje i raz " zatrybi"  a raz nie 😅 Moduł przekaźnika zasilam 5V właśnie czyli tyle ile trzeba. Wygląda na to, że coś z przekaźnikiem nie tak 😕

Edytowano przez Avabuy

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...