Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi, projekty – #3 – Domoticz, kamera, GPIO

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Nie wiem, czy coś przegapiłem (miałem małą przerwę w kursie), ale stanąłem przy wyborze GPIO dla Domoticza. W pliku /etc/init.d/domoticz.sh chciałem dopisać używane piny. Wchodząc przez nano /etc/init.d/domoticz.sh pojawiła mi się informacja, że pliku nie można nadpisywać. 

image.thumb.png.19ea379d1bf31eb8b2e68598b8a3474b.png

Po wpisaniu komendy ls -l /etc/init.d/domoticz.sh pojawiają mi się poniższe uprawniena dostępu:

-rwxr-xr-x 1 root root 4433 Jan 31 15:08 /etc/init.d/domoticz.sh

Zajrzałem więc do tematu o uprawnieniach, i rozumiem z tego tyle, że mam możliwość odczytu i zapisu.

Dla pewności użyłem jeszcze sudo service domoticz.sh stop. Myślałem, że może włączona usługa mnie blokuje. Niestety nadal nic.

Tak więc mam dwa pytania:

1. Czy plik ogólnie nie jest przeznaczony do nadpisywania?

2. Jeśli plik można nadpisywać, to co może go blokować i jak to sprawdzić?

Z góry przepraszam za pytania początkującego :)

(edytowany)

Dopisz "sudo" na początku i powinno być ok:

sudo nano /etc/init.d/domoticz.sh

---

A po co chcesz edytować ten plik? Osobiście mam domoticza od kilku lat i nie pamiętam żebym kiedykolwiek musiał tam zaglądać🤔

Edytowano przez PiotrekEl
  • Lubię! 1
12 minut temu, PiotrekEl napisał:

Dopisz "sudo" na początku i powinno być ok:

sudo nano /etc/init.d/domoticz.sh

---

A po co chcesz edytować ten plik? Osobiście mam domoticza od kilku lat i nie pamiętam żebym kiedykolwiek musiał tam zaglądać🤔

Dziękuję, masz rację. Zapomniałem o "sudo" na początku... 🙂

Robię kurs krok po kroku, ponieważ jestem jeszcze początkujący. Było tam napisane, żeby dodać linie odnoszące się do GPIO, więc je w ten sam sposób dodałem.

image.thumb.png.2abcb586d9af94ebddf37bbfdbdc3eb5.png

Dziękuję za pomoc

Niestety powracam do tematu Domoticza... Przy próbie jego odpalenia w przeglądarce, na końcu adresu strony pojawia mi się /#/Offline i nic się nie dzieje. Przeczytałem w internecie, że Domoticz lubi płatać figle, i że warto użyć programu Monit. Zainstalowałem go zgodnie z instrukcjami, zrestartowałem Malinkę, i sprawdziłem, czy coś się zmieniło w temacie. 

Usługa jest uruchomiona:

image.thumb.png.80bc82c0c190e6a4116476d108975f19.png

Natomiast Monit pokazuje bład:

image.thumb.png.67b869d846481c30d6a9ec72b3ac4ebe.png

W czym może być problem i jak to sprawdzić? Wczoraj jeszcze wszystko działało, i nie wprowadzałem od tej pory żadnych zmian w pliku /etc/init.d/domoticz.sh. 

• 9 miesiące później...

Mam pytanie, trochę wybiegające poza zakres kursu, ale może akurat ktoś będzie mi w stanie pomóc...

Mam Raspberry Pi 4B, zainstalowany Domoticz, doinstalowuję do niego MQTT dla Shelly (mam przełącznik Shelly1).

Wszystko ok, ładnie na liście typów pojawia się Shelly MQTT. I teraz - dodaję urządzenie, zapisuję, przechodzę chociażby na devices - "wisi" na loading po czym w ogóle po www przestaje Domoticz odpowiadać na cokolwiek. Robiłem reset service;u, reset nawet całego Raspberry i nic - nie działa. Odinstalowałem Domoticza całkiem, zainstalowałem na nowo, dodałem Shelly i... to samo 😕

Pytanie - czy spotkaliście się z czymś takim? Pytanie drugie - co w takiej sytuacji? Da się jakoś operować Domoticzem z linii poleceń? Wyrzucić urządzenie z poziomu listy poleceń/jakiejś bazy danych etc?

Siedzę i szukam po guglach jakiś rozwiązań, ale albo ja nie potrafię znaleźć albo to tylko u mnie problem, bo nic w temacie nie widzę 😕

@milek200 trzeba by poszukać gdzie jest zapisana lista urządzeń, najlepiej przeszukaj katalog Domoticza. A co byś powiedział na przejście na Home Assistant?

@Gieneq wymiękam... czwarty czy piąty raz instaluję Domoticza 🙂 Nie wiem o co chodzi i co robię nie tak, ale w kółko ten sam objaw - po dodaniu Shelly MQTT www "wisi" i ani be ani me... ehhhh... brakuje mi pomysłu, jak z tym ruszyć dalej...

Co do Home Assistant, generalnie tak - budując dom zakładałem, że będzie Fibaro. Ale później stwierdziłem, że nie chcę się uzależniać od czegoś zamkniętego. Nie mówiąc już o cenie urządzeń. No i szukając rozwiązania natrafiłem właśnie na Domoticza i HA. Póki co przeszedłem z malinką kursy - są świetne! I teraz staram się "roboczo" odpalić Domoticza z Shelly (mam jakieś dwa przełączniki Shelly zakupione do testów). No i utknąłem i któryś wieczorek z kolei z tym się męczę... Jak znajdę rozwiązanie to napiszę.

A uważasz, że HA jest lepsieszy od Domoticza? 

@milek200 miałem cichą nadzieję, że ktoś się włączy do dyskusji 😕 Chyba Ci za bardzo nie pomogę, bo Domoticza testowałem dawno temu.

Dnia 3.02.2022 o 21:58, milek200 napisał:

A uważasz, że HA jest lepsieszy od Domoticza? 

Jak odkryłem HA to dużo bardziej mi się spodobał, dlatego że jest wygodna integracja z ESPHome i jest trochę bardziej nowoczesny. Tu masz np mój tmeat odnośnie tworzenia własnych komponentów:

@Gieneq W piątek wieczorem znalazłem rozwiązanie 🙂 

Otóż po analizie logów znalazłem informacje, że błędy te zaczęły ludziom występować po aktualizacji systemu do... bullseye. Zatem pobrałem i zainstalowałem system w wersji buster, a potem Domoticza, Shelly MQTT etc. poodpalałem (identycznie, jak to robiłem wcześniej na bullseye) i wszystko działa! Czyli problem powoduje coś co jest związane z aktualizacją OS do najnowszej wersji.

• Lubię! 1

@milek200 może być, aktualizacje często powodują problemy. Sam miałem problem przy aktualizacji ESPHome w HA, wszystkie urządzenia pojawiły się jako offline. Trzeba było wprowadzić poprawkę i wróciło do normy. 

@Gieneq zatem będę kontynuował swoje testy póki co na busterze.

Teraz mam taki temat, że chcę odpalić radio internetowe sterowane z poziomu Domoticza (widziałem, że do RPi są takie wzmacniacze typu hat) - mam w łazienkach głośniki i chcę aby po wejściu do łazienki załączało się radio etc...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...