Skocz do zawartości

Roomba i7 - rewolucja w świecie autonomicznych odkurzaczy?

Komentator

Pomocna odpowiedź

Roomba i7 - rewolucja w świecie autonomicznych odkurzaczy?

W sprzedaży dostępne jest coraz więcej robotów sprzątających. Większość z nich nie wyróżnia się jednak żadnymi innowacyjnymi funkcjami. Warto więc zwrócić uwagę na nowego robota od iRobot. Ten autonomiczny odkurzacz posiada udogodnienia, których nie znajdzie się w innych robotach tego typu.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Fajny portal był, ale się tak ordynarnie sprzedał ...

Kolejny artykuł bazujący wyłącznie na materiałach promocyjnych, słabiutko, może przynajmniej jakiś tag #sponsorowane ? Piszecie z entuzjazmem o produktach użytkowych, kosztujących 4.000 PLN - 5.000 PLN nie wnoszących nic do naszej wiedzy o elektronice, programowaniu, automatyce. NiePodobaSię

• Nie zgadzam się! 1

@jbanaszczyk, takie newsy pojawiają się regularnie i nie są to wpisy sponsorowane. Ot zwykła ciekawostka ze świata, sama premiera tego rozwiązania była stosunkowo niedawno. Większość stron związanych z nowymi technologiami o tym pisała. Nie widzę przeciwwskazań, aby informować o takich rozwiązaniach - szczególnie, że tutaj pokazano faktycznie coś nowego. Polecam zapoznanie się ze wszystkimi publikacjami na blogu, jest ich w tej chwili ponad 1000 w tym wpisów sponsorowanych było może z 20 i każdy był odpowiednio oznakowany w treści. Publikuję wpisy o tym, co wydaje mi się interesujące. Jak masz jakieś ciekawsze tematy to zachęcam do samodzielnego napisania newsa i opublikowania go na forum 🙂

8 godzin temu, jbanaszczyk napisał:

nie wnoszących nic do naszej wiedzy o elektronice, programowaniu, automatyce.

Zależy od punktu widzenia - Ty patrzysz na to tylko jak na odkurzacz, ja jak na urządzenie elektroniczne. Akurat kwestia mapowania pomieszczeń bez czujników zewnętrznych to bardzo często poruszany temat, który w warunkach hobbystycznych jest prawie nierozwiązywalny. Warto wiedzieć, że rozwiązania komercyjne radzą sobie z tym problemem bardzo dobrze. Do tego akurat roboty iRobot są wykorzystywane jako platformy edukacyjne/testowe, więcej na ten temat znajdziesz na stronie producenta (który nie zapłacił mi niestety za wklejenie tego linka): https://www.irobot.com/about-irobot/stem.aspx

Wydaje się ciekawym rozwiązaniem. Jedno pytanie rozumiem że dalej czujnikiem mapującym jest kamera a nie laser. Mając poprzednią roombę 980 nie ogarniała ciemnych miejsc a jesienią i zimą gdy miała sprzątać biuro przed przyjściem do pracy lub po zakończonym dniu pracy zawsze się gdzieś gubiła. Może teraz jak zapamiętuje na stałe mapę jest lepiej. Moim zdaniem powinni zamontować laser i wtedy ten sprzęt byłby znacznie bardziej funkcjonalny. 

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Niestety skanery laserowe są stosunkowo drogie i wymagają ruchomych elementów (co w tym wypadku chyba jest najgorsze). Producent Roomby i tak podkreśla wszędzie, że używana kamera charakteryzuje się niską rozdzielczością i jest używana głównie do rozpoznawania wzorów światła i cieni, które tworzone są przez meble i ściany. Do tego, sensor ten jest tylko jedną ze składowych systemu od iRobota. Jak będziesz miał okazję to warto przetestować alternatywnie odkurzacz od Xiaomi, w nim używany jest właśnie laserowy skaner (pomarańczowy element na poniższym zdjęciu):

d053b-2018-10-24_20-53-01-4751.png

dla mnie roomba to genialne rozwiązanie, mam sporo paneli więc ma łatwo niby ale jednocześnie mam gruby dywanik łazienkowy co jest wyzwaniem np. Mam wysłużony 695 i mysle oddac Rodzica i wtedy może wzieła bym ten i7 

A ludzie coraz bardziej otyli 😄 Jazda na klasycznym odkurzaczu to całkiem niezły trening dla kogoś, kto pracuje przy biurku 🙂

• Lubię! 1

8 minut temu, ethanak napisał:

Na szczęście nie każdy pracuje przy biurku 😉

Na szczęście są podnoszone biurka przy których można stać 😉

5 minut temu, msalamon napisał:

Na szczęście są podnoszone biurka przy których można stać 😉

...i patrzeć jak Roomba jeździ po biurze 😛

• Lubię! 1

Dnia 24.10.2018 o 21:31, wilczek napisał:

Posiadam 3 szt. Xiaomi 2 starsze i jedną nowszą generację. Jeżeli chodzi o odnajdywanie się w przestrzeni to biją roombę 980 na głowę w każdych warunkach. I wszystkie 3 kosztowały tyle co roomba 🙂

no nieźle, to ja wole wydac wiecej i miec jeden sprzet niz 3 🙂 nie jestem zbieraczem gazetow, a raczej wole praktyczny sprzet :)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.