Skocz do zawartości

[OPIS+schemat] Waldemar prosty do bólu :)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Jako ze jestem nowy wypada się przedstawić. Nazywam sie Jakub i tyle o mnie 🙂

Przeglądając forum od dłuższego czasu znalazłem przepis na najprostszego Waldka z mostkiem H, lecz znam łatwiejszy sposób. Mniej gadania, wstawię schemat 😋

IMG_4aa416e7ecc341720.png

Zasada działania jest prosta: Gdy pada światło na fototranzystor (nawet dość słabe) jest ono wzmacniane przez kolejny tranzystor i dalej idzie to w silnik który działa 🙂

W razie problemów z nadwrażliwością dajemy rezystor za fototranzystorem

[w tym celu wstawiamy tam podwojnego goldpina female. Jak bedze dzialac to wpinamy poprostu kabelek, jezeli nie to rezystorek jakis ].

Bez stabilizatora:

IMG_4aa41be4cff431569.png

Układ na płytce stykowej:

IMG_4aa5044b002fd9836.jpg

Nawet filmik nakrecilem, mam nadzieje ze to wielu pomoże 🙂

Dziękuje za uwagę 🙂

Tak, czeka na plytce stykowej na wene dotyczaca obudowy.

Jezeli ktos sie zainteresuje to dam filmik jutro.

• 1 rok później...

A dlaczego nie? trochę przerobić układ i bd działać. Jakie to silniczki? Jaki prąd potrzebują? Można dać inna baterie (paluszka ;D) i też będzie jeździć ale jak długo to nie wiem. Można też ograniczyć prąd aby do silniczków dochodziło tylko 1,5V lub te 2V.

• 5 miesiące później...

Patrzyłeś na samą górę na pierwszego posta ? Masz tam nawet filmik. Jeśli chcesz go zrobić to usuń tylko stabilizator i daj jakieś przekładnie na silniki lub zastąp je serwami 😉

ok, zrobię tak, szukam silniczków.

Pytałem się, czy ktoś zbudował robota na podstawie tego artykułu, ponieważ widzę bardzo małe zainteresowanie tym tematem. Temat "Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie" jest trochę trudniejszy, a zainteresowanie - znacznie większe.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...