Skocz do zawartości

Biblioteka do switch'y

bridzysta

Pomocna odpowiedź

Cześć,

znalazłem bibliotekę do switch'y w Eagle - "switch". Ale mam problem, bo jest ich tam kilka rodzajów - czy ktoś mi pomoże dobrać odpowiednią bibliotekę do switch'a (nwm gdzie go kupiłem, leży już chwilę w domu). Przy okazji, zna się ktoś na tych oznaczeniach (załączone zdjęcie), które opisują wszystkie switch'e dwupozycyjne? 😉

20181206_114038.jpg switch_which_one.JPG

Do wlutowania w płytkę drukowaną robota lepszy może być przełącznik kątowy ale nie wiem co budujesz więc to teraz bez znaczenia.

Co do konkretnej obudowy to najprościej będzie zmierzyć wymiary (głównie raster i średnicę otworów montażowych) Twojego przełącznika i porównać z gotowymi elementami w bibliotece eagle'a. W oknie z widokiem elementu (ze screena wyżej) masz podaną podziałkę, możesz z tego sobie mniej/więcej wyznaczyć wymiary. Jeżeli potrzebujesz precyzyjniejszej miary to możesz postawić element na pcb i poleceniem "dimension" (druga od dołu grupka opcji w lewym menu) zmierzyć konkretne wymiary albo użyć opcji do edycji biblioteki i tam sprawdzić ale tej opcji nigdy nie używałem i się nigdy nie bawiłem w edytowanie bibliotek.

Przy takich elementach raczej nie znajdziesz ich po symbolu. Trzeba dopasować coś wymiarami lub (jeśli masz odrobię wprawy) narysować własną bibliotekę na podstawie pomiarów przełącznika, który już masz. Inna sprawa, że ten przełącznik akurat słabo nadaje się do lutowania bezpośrednio w płytkę 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

15 godzin temu, Mechano napisał:

Jeżeli tak to użyj zwykłych goldpinów (biblioteka pinhead albo jumper).

Dokładnie, najlepiej wstaw sobie na płytce zwykłe goldpiny lub (jeśli możesz) wstaw złącze śrubowe ARK (będzie miał większe pady i otwory).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.