Skocz do zawartości

Serwomechanizm nagrzewa się i przestaje działać

cebulaczek

Pomocna odpowiedź

cześć.

zacząłem naukę z kursem Arduino i zestawem od majfrendów. Wszystko do tej pory szło super ale w dziale z serwomechanizmami mam problem. Otóż serwo Tower Pro SG90 po podłączeniu (najpierw próbowałem zasilaczem dołączonym do zestawu, później z baterii) zrobi jeden, dwa ruchy jednocześnie cofając delikatnie (tak jakby odskakiwało) i przestaje działać, po chwili zaczyna się nagrzewać i cały czas słychać w nim "stukanie" także po odłączeniu zasilania i zostawieniu tylko USB (bez usb a z zasilaniem próbowałem) . Czy jest to wina serwa czy może jest to objaw mojego błędu? Podłączone zgodnie ze schematem, program nawet skopiowany nie usuwa problemu.

Nie chce przechodzić dalej z kursem dopóki nie zrozumiem ewentualnego własnego błędu żeby na przyszłość go nie powtarzać.

@cebulaczek, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
5 godzin temu, cebulaczek napisał:

zacząłem naukę z kursem Arduino i zestawem od majfrendów. Wszystko do tej pory szło super ale w dziale z serwomechanizmami mam problem. Otóż serwo Tower Pro SG90 po podłączeniu (najpierw próbowałem zasilaczem dołączonym do zestawu, później z baterii) zrobi jeden, dwa ruchy jednocześnie cofając delikatnie (tak jakby odskakiwało) i przestaje działać, po chwili zaczyna się nagrzewać i cały czas słychać w nim "stukanie" także po odłączeniu zasilania i zostawieniu tylko USB (bez usb a z zasilaniem próbowałem) . Czy jest to wina serwa czy może jest to objaw mojego błędu? Podłączone zgodnie ze schematem, program nawet skopiowany nie usuwa problemu.

Ciężko dokładnie oceniać, bo nie wiadomo czym dysponujesz. Jednak, jeśli podłączenia są według Ciebie poprawne, a program skopiowałeś z kursu to chyba trafiłeś na uszkodzony serwomechanizm - szczególnie, jeśli się grzeje. Pozostaje Ci zakup nowego serwomechanizmu, bo raczej przy zakupie w Chinach nie możesz liczyć na żadną gwarancję w takich przypadkach.

Dzięki za szybką odpowiedź i za przywitanie 😉

orientujesz się może (lub ktoś inny), czy takie zabawki są do dostania w małych "lokalnych" sklepach elektronicznych czy to raczej produkt niszowy i pozostają hurtownie albo sklepy internetowe? Wiem, że sklep sklepowi nie równy ale zależy mi żeby szybko znaleźć przyczynę, wyeliminować ją i kontynuować kurs bo czuje się jak mały dzieciak który odkrywa coś nowego  i sie ekscytuję 🙂

48 minut temu, cebulaczek napisał:

orientujesz się może (lub ktoś inny), czy takie zabawki są do dostania w małych "lokalnych" sklepach elektronicznych czy to raczej produkt niszowy i pozostają hurtownie albo sklepy internetowe?

Ciężko powiedzieć, zależy od miasta 😉 W tradycyjnych sklepach elektronicznych raczej nie znajdziesz serw - prędzej w sklepach modelarskich. Może masz jednak w mieście kogoś kto sprzedaje takie produkty, trzeba poszukać. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay