Skocz do zawartości

ESP12 - Wemos d1 mini i częstotliwość PWM

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, 

Od jakiegoś czasu szukam informacji na temat zmiany częstotliwości PWM w ESP12. Posiadam płytkę Wemos D1 mini i chciałbym uzyskać 30 - 60 kHz na wyjściu. Czy ktoś z Was próbował może?

A może zacząłbyś od napisania w czym tą płytkę programujesz? Bo to wiele zmienia. Z tego, co pamiętam, na ESP8266 PWM jest zrobiony programowo, więc bardzo zależy od biblioteki/środowiska, jakich używasz. Jest co prawda sprzętowe sigma-delta, ale tylko na jednym wyjściu.

No i gdybyś też napisał co próbujesz osiągnąć, to moglibyśmy polecić inny sposób. Na przykład użycie PCA9685 do PWM.

• Lubię! 1
(edytowany)

Buduję przetwornicę podwyższającą napięcie z 12V do 180V i do generowania przebiegu chcę użyć esp12. Identyczną przetwornicę udało mi się złożyć na arduino nano używając timer'a1 - tam pwm, timery są bardzo dobrze opisane, a na ESP12 szukam i nie wiele znalazłem. Próbowałem oczywiście z  funkcją analogWriteFreq() ale bez rezultatów. Nie mam też oscyloskopu aby to dokładnie zbadać. A środowisko to Arduino IDE, ale może być C... bez znaczenia dla mnie.

Edytowano przez czarny8322
3 godziny temu, ethanak napisał:

dobrze że tego (że nieudokumentowana) nie wiedziałem jak pisałem swój syntezator mowy na esp 😉

W IDF udokumentowane jest, ale w dokumentacji Arduino na ESP8266 wyszukiwanie nic nie znajduje — albo nie ma, albo mają zepsute wyszukiwanie. Założyłem to pierwsze, ale wiadomo jak to z komputerami jest.

A napiszesz tu coś więcej o tym syntezatorze?

Myślałem, że założysz wątek w projektach. Wiesz, dla ciebie to niby nic, ale dla wielu ludzi taki gadający mikrokontroler to jednak jest duża frajda, nie mówiąc już o tym, że można go w jakiegoś robota czy inną kukłę włożyć.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...