Skocz do zawartości

Zasilacz regulowany

Pomocna odpowiedź

Witam 

Nazywam się Wiktor mam 14 lat. Od 3 lat interesuję się elektroniką. Elektronikę zainteresował mnie dziadek który także interesuje się elektroniką. Na początku budowałem z zestawu ,,sekrety elektroniki'' później z ,,arduino''. A teraz buduję własne i internetowe projekty Po raz drugi piszę na tym forum. Wcześniej opisałem regulator napięcia. Teraz opisze zasilacz regulowany z własnym źródłem zasilania. Obydwa moduły zbudowałem parę miesięcy wcześnie ale dopiero teraz pomyślałem że opiszę je na tym forum. W porównaniu do wcześniej opisanego projektu regulatora napięcia wcześniejszy układ musiał mieć osobny zasilacz, a ten jak wcześniej wspomniałem ma swoje zasilanie. Jest to zasilacz regulowany złożony z transformatora, regulowanego zasilacza oraz multimetru panelowego. wszystko zamontowałem w plastikowej obudowie

20190112_135731.thumb.jpg.0eb3f19782ae8094ba708bce698b47ec.jpg

Widok skończonego zasilacza regulowanego włączonego.

Rzeczy elektroniczne które użyłem to: transformator, regulowany zasilacz, multimetr panelowy, zasilacz 12v do zasilania multimetru, gniazda bananowe, wyłącznik 230v, plastikowa obudowa, przewód zasilający, przepust kablowy hermetyczny

1.Parametry regulowanego zasilacza

• zasilanie do 40v ac
  • napięcia wyjściowe od 1,5v do 30v dc
  • maks prąd wyjściowy 3a
  • zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe i przeciwzwarciowe
  • wbudowany prostownik 

2.Parametry multimetru panelowego

•  pomiar napięcie do 50v dc
  • pomiar prądu do 5a
  • pomiar pobieranej mocy
  • pomiar temperatury w zakresie od -55 do +125°C
  • zasilanie  od 7v do 16v dc
  • wyświetlacz LCD 2x16DC

20190112_135318.thumb.jpg.f53cf683ab679d8e5eb788818d7422d7.jpg

Na tym zdjęciu widać wnętrze mojego zasilacza. Po lewej stronie na górze widać transformator, obok transformatora jest zasilacz zasilający multimetr panelowy w obudowie, w prawym dolnym rogu widać układ zasilacza regulowanego a po lewej stronie na dole jest wyłącznik wraz z gniazdami bananowymi.

20190112_135323.thumb.jpg.dc4fee1f3f0f91e427394f2daddfd834.jpg

Widać tutaj multimetr panelowy. Przyczepiony do górnej części obudowy

20190112_135341.thumb.jpg.f717e14d74886bdcbdf6890ba1f06862.jpg

Na tym zdjęciu widać transformator oraz zasilacz zasilający multimetr panelowy kabel zasilający jest przymocowany do obudowy przepustem kablowym hermetycznym. Transformator jest przymocowany metalową obejmą przymocowaną do dołu obudowy. Z dołu transformatora znajdują się dwie płytki z laminatu położone jedna na drugiej.

20190112_135751.thumb.jpg.16e9566b5ba3db42bb81ca2c656306cc.jpg

Widok włączonego multimetru panelowego. Na którym widać wolty (3,35v), ampery (0,00a), waty (0,00w), temperaturę wewnątrz(23,2°C).

schemat..thumb.png.970e163e40feb9936a8f45a1338c0ee7.png

Dołączam schemat połączeń.

Dziękuję za przeczytanie mojego drugiego projektu i proszę o komentarz.💬   

Edytowano przez Treker
Poprawiłem formatowanie.

Właśnie zaakceptowałem Twój opis.

Projekt akceptuję warunkowo w związku z młodym wiekiem autora. Osoby, które chcą opisać podobne projekty powinny wystąpić o indywidualną ocenę projektu (przed jego opisaniem) zgodnie z instrukcjami zawartymi w artykule zapowiadającym akcję rabatową. Jednocześnie dodaję informację do FAQ akcji rabatowej, że prace nie mogą składać się w tak dużym stopniu z KITów.

• Lubię! 1

Jak na 14 lat ok. Wiele nauki prze Tobą. Naucz się rysować schematy a nie obrazki rodem z Arduino. Naucz się pisać poprawnie, nie

Cytat

Na którym widać wolty (3,35v), ampery (0,00a), waty (0,00w)

tylko "Na którym widać napięcie (3,35V), prąd (0,00A) i moc (0,00W)". Zwróć uwagę, że symbole jednostek pisze się wielkimi literami.

Daj linki lub symbole użytych modułów bo prawdopodobnie miernik panelowy można zasilić bez dodatkowego zasilacza wtyczkowego.

Edytowano przez InspektorGadzet

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

24 minuty temu, Wiktor2019 napisał:

Da się miernik zasilić z tego samego napięcia co i moduł zasilacza regulowanego. Jest mały problem, zasilanie ponad 16V "zabije" 78L05 w mierniku. Możesz dać jakiś gotowy moduł stabilizatora impulsowego step-down.

Przy okazji, wyciągnięcie 3A na AVT1731 przy Uwe=30..40V a Uwy=kilka V nie będzie możliwe. Przykładowo Uwe=35V, Uwy=2V, I=3A. P=(Uwe-Uwy*I) =99W. Tyle LM338 nie da rady. Jak pamiętam 50W (sprawdź w nocie katalogowej) z odpowiednim radiatorem i małą rezystancją pomiędzy stabilizatorem i radiatorem. Trzeba dać trafo z odczepem (odczepami) i zmniejszać napięcie na wejściu modułu gdy używasz niskich napięć wyjściowych. Sam LM337, może pracować do 5A (pewnie w TO-3) wtedy max prąd 5A da się osiągnąć dla różnicy Uwe-Uwy równej 10W więc dla Uwy=3,3V max Uwe 10,3V. Poczytaj w nocie, bo moc max dla TO-220, która jest w AVT1731 i TO-3 jest różna.

Edytowano przez InspektorGadzet
  • Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.