Skocz do zawartości

Regulator napięcia

Pomocna odpowiedź

Witam bardzo się ciesze że mogę się z wami podzielić moim projektem.

Nazywam się Wiktor mam 14 lat. Od 3 lat interesuję się elektroniką. Elektronikę zainteresował mnie dziadek który także interesuje się elektroniką. Na początku budowałem z zestawu ,,sekrety elektroniki'' później z ,,arduino''. A teraz buduję własne i internetowe projekty. Mam w domu rezystory, diody LED, tranzystory, przełączniki,  silniki i wiele innych rzeczy elektronicznych. Mam też narzędzia i akcesoria niezbędne do budowania różnych układów np. lutownicę, odsysacz, szczypce, trzecią rękę, ściągacz izolacji z przewodów.  Dlatego że buduję różne projekty stwierdziłem że przydał by mi się dwukanałowego rozdzielacz napięcia. Przy okazji oglądania i szukania różnych regulatorów napięcia znalazłem na stronie ,,botland'' sterownik silnika dc jednokanałowy. Pomyślałem że idealnie się sprawdzi w roli regulatora napięcia. Dlatego że przydał by mi się dwu kanałowego regulatora napięcia użyłem dwóch takich sterowników. Wszystko zamontowałem w plastikowej obudowie użyłem także wyłącznika służącego do przełączania czy dwa sterowniki mają być zasilane z tego samego źródła zasilania czy z osobnych.

Ponieważ nie wypisałem wszystkich elementów elektronicznych których użyłem dlatego je tutaj wypisuje: sterownik silnika dc, wyłącznik okrągły, wyłącznik kwadratowy, plastikowa obudowa, dioda LED na 20v, gniazda bananowe poczwórne.

1.Parametry sterownika silnika dc w roli regulatora napięcia 

• zasilanie od 8v do 28v
  • prąd 3a
  • 1 kanał
  • złącza gniazda śrubowe typ ARK
  • sterownik układ czasowy NE555 

2. Parametry  regulatora napięcia

• zasilanie od 8v do 28v
  • prąd 3a na jeden kanał
  • 2 kanały
  • złącze głośnikowe
  • każdy kanał można wyłączyć
  • możliwość zasilania z jednego źródła zasilania

3. Budowa

1 

Żeby przy ruchu podłączonych przewodów rozdzielacz się nie przesuwał zastosowałem metalowe obciążniki.

2 

Widok zamontowanych dwóch sterowników silnika wraz z poczwórnymi gniazdami bananowymi.

3

Tak wygląda teraz regulator napięcia wraz z przewodami.

4 

Oto widok końcowy. Pierwszy wyłącznik z lewej strony służy do włączania i wyłączania lewego sterownika, a pierwszy wyłącznik od prawej służy do włączania i wyłączania prawego sterownika. Wyłącznik środkowy (zielony) służy do przełączania czy sterowniki mają być zasilane z tego samego źródła zasilania czy z dwóch różnych.

5

Tak wygląda wszystko gdy jest podłączane do zasilania.

schemat.thumb.png.39b76c6378f1ef3865a4d715d989f44e.png

Dołączam też schemat wszystkich połączeń myślę że czytelny.

20190111_172327.thumb.jpg.790ab6f255b5ae26875157268721b715.jpg

Widok z tyłu gniazdek głośnikowych.

Dziękuję za przeczytanie mojego projektu i proszę o komentarz.😃

Edytowano przez Wiktor2019
Nie spełnianie warunków akcji rabatowej

@Wiktor2019, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

19 godzin temu, Wiktor2019 napisał:

azywam się Wiktor Mam 14 lat. Od kilku lat interesuję się elektroniką, i tworzę własne i internetowe projekty. Dlatego że tworzę różne projekty stwierdziłem że przydał by mi się dwukanałowego rozdzielacz napięcia.

Dziękuję za opis projektu. Na razie przeniosłem go do działu dla projektów początkujących, bo mam pewne wątpliwości czy powinien zostać dopuszczany do akcji rabatowej. Po pierwsze, opis nie spełnia odpowiednich warunków (jest za krótki, źle umieszczone są linki i zdjęcia) do tego schemat ma błędy (brak połączeń przy krzyżowaniu się połączeń). Po drugie, mam trochę wątpliwości czy ten projekt jest poprawny od strony elektronicznej. Trochę niestandardowe zastosowanie dla sterowników silników, ale tutaj może wypowiedzą się inne osoby z forum. Jak oceniacie ten projekt od strony elektronicznej?

• Pomogłeś! 1

Dziękuję za aktualizację opisu - jest już praktycznie dobrze. Pozostaje kwestia opinii innych osób, czy układ ten od strony elektronicznej jest poprawny i dopuszczalny (wykorzystanie sterownika silników w roli regulowanego zasilacza laboratoryjnego) 🙂

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dla formalności: projekt nie został jeszcze zatwierdzony (nigdzie nie pojawiła się taka informacja). Czekam teraz na opinię innych osób, ponieważ nie chce sam decydować w przypadku tego projektu, bo mam cały czas do niego wątpliwości.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.