Skocz do zawartości

Co na początek do nauki elektroniki i Arduino?

etyk91

Pomocna odpowiedź

Witam serdeczne wszystkich!!

Prosił bym o pomoc na początek pracy z elektroniką co na początek było by mi wystarczyło w internecie jest dużo materiałów na temat Arduino, chciał bym kupić jakąś płytkę stykowa oraz komponenty jest tego cała masa i właśnie tu bym potrzebował pomocy czy mógł by mi ktoś napisać co na początek mógł bym sobie kupić aby składać jakieś podstawowe układy, może jakiś komplet co myślicie o Aliexpress jest bardzo duży wybur i ilościowo bardzo dużo może ktoś poleci mi jakiś zestaw na start???

Może znacie jakąś książkę albo stronę internetową gdzie mogę się nauczyć rysunku technicznego, tu w okolicy mam sporo ofert pracy no ale właśnie trzeba znać rysunek techniczny, ponieważ elektronika jest składana od podstaw z rysunku. 

Po pierwsze sprecyzuj co chcesz robić dokładniej. Po drugie minimum do elektroniki to multimetr, zasilacz (najlepiej z ogranicznikiem prądu choć większość zaczyna z jakimkolwiek) i stacja lutownicza jeśli sam chcesz tworzyć własne płytki (takowa w dziale sprzedaż jesr przeze mnoe wystawiona-mam teraz 3 sztuki a to już przesada). Płytka stykowa ok, ale nie zawsze się sprawdza. Arduino to raczej programowanie ale zabawa z tym fajna.

Sprecyzuj więc dokładniej co chcesz robić, a porada będzie bardziej szczegółowa.

• Lubię! 1

@etyk91, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
2 godziny temu, etyk91 napisał:

Prosił bym o pomoc na początek pracy z elektroniką co na początek było by mi wystarczyło w internecie jest dużo materiałów na temat Arduino, chciał bym kupić jakąś płytkę stykowa oraz komponenty jest tego cała masa i właśnie tu bym potrzebował pomocy czy mógł by mi ktoś napisać co na początek mógł bym sobie kupić aby składać jakieś podstawowe układy, może jakiś komplet co myślicie o Aliexpress jest bardzo duży wybur i ilościowo bardzo dużo może ktoś poleci mi jakiś zestaw na start???

Sprawdzałeś nasze kursy elektroniki i Arduino (https://forbot.pl/blog/kursy)? Polecamy w nich konkretne zestawy, które pozwalają na wykonanie wszystkich ćwiczeń z kursu. Oczywiście możesz wybrać inne zestawy lub ściągać je z Aliexpress - uważaj tylko, aby nie wpaść w pewną pułapkę. Wiele osób na początek zamawia multum różnych modułów, które później leżą i się kurzą, bo nie wiadomo jak je wykorzystać (jest ich za dużo jak na początek nauki, a producenci nie dostarczają żadnych przykładów). Dużo osób utrudnia sobie start przez dobranie złych komponentów do nauki. Uważaj na to, bo można się zniechęcić 😉

2 godziny temu, etyk91 napisał:

Może znacie jakąś książkę albo stronę internetową gdzie mogę się nauczyć rysunku technicznego, tu w okolicy mam sporo ofert pracy no ale właśnie trzeba znać rysunek techniczny, ponieważ elektronika jest składana od podstaw z rysunku. 

Na pewno do pracy przy elektronice wymagany jest teraz rysunek techniczny? Oczywiście rozumiem, że taki wymóg może się pojawić, ale przecież nikt teraz nie robi ręcznie schematów na papierze milimetrowym. Może jednak chodzi o obsługę programów CAD do tworzenia schematów? To jednak trochę coś innego 😉

Dzięki za odpowiedzi w sumie to sam jeszcze nie wiem od czego dokładnie chciał bym zacząć, ale na początek myślałem o nauce czytania rysunku i na podstawie tego składania elektroniki mieszkam teraz w Eindhoven i jest tu dużo ciekawych ofert pracy ale wymagane jest znajomość rysunku technicznego i na podstawie tego kompletowania komponentów no i składanie lutowanie.

Właśnie sprawdziłem ten kurs co wyżej dostałem link od Tracera, bardzo fajne i co mnie zdziwiło za darmo 

Natrafiłem na fajna książkę Ośla łączka, fajna sprawa odrazu z komponentami potrzebnymi do ćwiczeń. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.