Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej, chciałbym się nauczyć programować arduino i mam pytanie. Jak się do tego najlepiej zabrać, oglądać kursy nauki języka C, C++ czy jakiegoś innego? Mam też jeszcze pytanie czy jest jakaś gdzieś baza komend do arduino z wytłumaczeniem co robią ale po polsku.

14 minut temu, Karliko napisał:

Hej, chciałbym się nauczyć programować arduino i mam pytanie. Jak się do tego najlepiej zabrać, oglądać kursy nauki języka C, C++ czy jakiegoś innego?

Możesz zająć się kursami podstaw C/C++, jednak najlepiej zacząć po prostu od  prostej nauki bezpośrednio na Arduino. Widziałeś np. nasz kurs? Nie trzeba mieć doświadczenia z programowaniem, aby zacząć zabawę z Arduino » Kurs podstaw Arduino – #0 – spis treści, wstęp.

Jak będzie trzeba to później wrócisz sobie do nauki C/C++, aby poznać dokładnie ten język, ale na początku nie jest to konieczne 🙂

16 minut temu, Karliko napisał:

Mam też jeszcze pytanie czy jest jakaś gdzieś baza komend do arduino z wytłumaczeniem co robią ale po polsku.

Raczej nie ma nic takiego, polecam jedynie książki lub wspomniany już kurs.

Właśnie korzystałem z kursu ale jakoś utknąłem w połowie bo miałem problemy z moimi programami bo nie chciały działać. Przez kurs c/c++ chciałem bardziej poznać logikę bo myślę prze przez nią mam błędy w kodzie i właśnie nie wiedziałem na który język się bardziej nastawić 

Dnia 2.02.2019 o 21:47, Karliko napisał:

Właśnie korzystałem z kursu ale jakoś utknąłem w połowie bo miałem problemy z moimi programami bo nie chciały działać. Przez kurs c/c++ chciałem bardziej poznać logikę bo myślę prze przez nią mam błędy w kodzie i właśnie nie wiedziałem na który język się bardziej nastawić 

Oba języki są dobre, ale moim zdaniem możesz zacząć od https://helion.pl/ksiazki/jezyk-ansi-c-programowanie-wydanie-ii-brian-w-kernighan-dennis-m-ritchie,jansic.htm#format/d . Do poznania logiki mogą być książki z matematyki [logiki - która jest działem matematyki] . Natomiast oglądanie kursów jest bardzo złym pomysłem.

Co do twojego utknięcia -[stanąłeś na wyświetlaczu LCD?]. Możliwe, że skopiował Ci się na końcu jakiś śmieć [niewidoczny gołym okiem] Spróbuj stworzyć nowy szkic i jeszcze raz skopiować a jeszcze lepiej wpisać program ręcznie. Możesz znaleźć i otworzyć program przykładowy [dostarczony z twoim IDE] wykorzystujący  LCD. Możesz zainstalować inne IDE lub użyć [używać] IDE on line [Arduino Web Editor]: https://create.arduino.cc

Dnia 2.02.2019 o 21:47, Karliko napisał:

Właśnie korzystałem z kursu ale jakoś utknąłem w połowie bo miałem problemy z moimi programami bo nie chciały działać.

Jeśli masz jakieś problemy to pytaj w komentarzach do kursu będziemy pomagać. Na tym poziomie raczej żadne książki o samym programowaniu wiele nie pomogą (możesz się tylko przerazić ilością materiału). Musisz robić jakieś proste błędy, które da się łatwo wyłapać 🙂

Dobrze, to jeszcze raz spróbuję podejść do tego momentu gdzie utknąłem i jak dłużej mi to zejdzie to zapytam na forum. Była to ta gra z wpisaniem poprawnej wartości rezystancji, 4 cześć kursu. Strasznie się zniechęciłem bo wgl nie wiedziałem o istnieniu tabeli kodów ASCII i długo mi zajęło jej odkrycie ale w końcu po wywoływaniu tego co wpisałem stała się jasność. Dziękuję wszystkim za rady!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...