Skocz do zawartości

Arduino duo i jego MCU

BlackJack

Pomocna odpowiedź

W sumie mam proste pytanie. Do MCU z Arduino Duo AT91SAM3X8E można dołączyć pamięć RAM, natomiast orientuje się ktoś czy do tej pamięci można załadować program i go wykonać (uruchomić)? Inaczej mówiąc, czy na tym MCU da się zbudować pełnoprawny komputer.

ARMy mają jedną wspólną przestrzeń adresową dla danych, kodu i peryferiów. Najprostsza odpowiedź brzmi więc: tak, możesz podłączyć i wykonywać. Nie wiem czy to definiuje "pełnoprawny komputer".

Musisz przy okazji zwrócić uwagę na szczegóły. Aby podnieść niezawodność systemu liniowa mapa pamięci od 0x00000000 do 0xFFFFFFFF została podzielona na obszary w których obowiązują różne obostrzenia. Jednym z nich jest tzw. XN (Execute Never) czyli flaga zabraniająca wykonywania kodu z danego zakresu adresów. Akurat nie dodtyczy do wewnętrznego RAMu (i FLASHA oczywiście też), ale już w części "External Memory" o ile pamiętam masz dwa obszary i tylko jeden z nich jest przeznaczony dla kodu wykonywalnego.

Akurat SAM3X8E nie ma chyba kontrolera SDRAMu więc za dużo to tej pamięci nie podłączysz. A wewnętrzny RAM nie starcza?

• Lubię! 1

(edytowany)

Tak naprawdę to mnie kusi zbudować sobie samemu odpowiednik Gamebuino META bo oryginał kosztuje niepoważne moim zdaniem pieniądze. 100 EUR to zdecydowanie za dużo za coś co jest właściwie Arduino kitem dedykowanym dla wąskiej grupy ludzi.Nawet biorąc pod uwagę, że jest to gotowe urządzenie w obudowie. Wiem tam siedzi inny ARM z Arduino Zero, którego właśnie największą wadą jest mało RAMu. Na Aliexpress części powinny kosztować ok 25$, aby zbudować klon oryginału zgodny programowo, na MCU z DUO chciałbym potem dorobić kartę TURBO, tak z 2MB RAMu co pozwoli sensownie wykorzystać tak wyświetlacz który tam jest, jak i czytnik kart SD.

Ale podkreślam na razie dowiadują się co i jak, bo schematu jako tako dla oryginalne META w sieci nie znalazłem, zresztą i tak zmodyfikowałbym jego koncepcję. Na pewno zrezygnuję z wbudowanego akumulatora, i chciałbym dodać dwa potencjometry które zwiększą potencjał konsolki od strony pisania gier.

Jednak najpierw muszę wyczaić, czy na podzespołach z ALI da się to zbudować, i czy koncepcja karty TURBO ma szanse bytu ? Własnie dla tego pytałem o możliwość obsługi RAMu przez MCU.

Edytowano przez BlackJack

Dnia 14.02.2019 o 17:42, BlackJack napisał:

Tak naprawdę to mnie kusi zbudować sobie samemu odpowiednik Gamebuino META bo oryginał kosztuje niepoważne moim zdaniem pieniądze. 100 EUR to zdecydowanie za dużo za coś co jest właściwie Arduino kitem dedykowanym dla wąskiej grupy ludzi.Nawet biorąc pod uwagę, że jest to gotowe urządzenie w obudowie.

Ogólnie te konsole "z Arduino" nie są zbyt tanie. Może jednak warto zainteresować się w tym przypadku konsolą od Odroida za 32$? Tutaj więcej na jej temat: Premiera przenośnej konsoli do gier zgodnej z Arduino

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.