Skocz do zawartości

Problem z zasilaniem z baterii

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich. 

Mam problem, a mianowicie skonstruowałem robota, niestety robit działa tylko i wyłącznie na zasilaniu z programatora atmb-usbasp, po przełączaniu zasilania na zasilanie z baterii stabilizowanego według schematu robot nie działa, nie działają czujniki odległości. Zmierzone napięcie jest dobre 5V. Dodam, że na na module zasilającym: MB102 robot także nie działa poprawnie. 

Co może być przyczyną ? 

zasilanie.PNG

Jeżeli symbole VCC są identyczne to oznacza, że ten stabilizator ma na wejściu i wyjściu ten sam potencjał. O to chodziło? Jeżeli zaprojektowałeś płytkę w eaglu to masz po prostu zmostkowany stabilizator.

To jest cały schemat zasilania? Obawiam się, że nie widząc schematu całości może nie być możliwe rozwiązanie problemu.

• Lubię! 1

Nie są, fizycznie napięcie pochodzi z baterii: 5 akumulatorków po 1.2V oraz jedna bateria standard AA 1.5V co daje 7.5V następnie wchodzi do stabilizatora L7805 i jest przetwarzane na 5V. Wszystko się zgadza zmierzone napięcie ma 5V, ale coś się dzieje nie tak (wygląda jakby mikrokontroler się zawieszał lub przestawał działać poprawnie). Po podłączeniu z powrotem zasilania z programatora znowu wszystko działa poprawnie. 

Dzisiaj próbowałem na osobnych zasilaniach: Odseparowałem zasilania, mikrokontroler oraz czujniki zasilałem z baterii 9V przetwarzane na 5V według schematu zasilania powyżej z wykorzystaniem L7805CV. Sterownik silnków + silniki szły na zasilaniu bezpośrednio z akumulatorów (i tutaj próbowałem z modułem MB102, który daje 5V oraz bezpośrednio jak mierzyłem było to nieco ponad 6V). Nie wiem dlaczego ale, ponownie się to wszystko zawiesza.

reszta.PNG

(edytowany)

Gnd z obu zasilań połączone? Skoro 2 różne napięcia zasilania to na schemacie się to jednoznacznie oznacza... Skoro masz lm7805 to gdzie on jest na schemacie? Problemy są chyba w zasilaniu ale nie da się nic stwierdzić bez pełnego schematu. Mają być dokładne oznaczenia gdzie jakie napięcie lub że 2 różne zasilania. Na schemacie wszędzie vcc, czyli 1 zasilanie. No to w końcu jak to wygląda...

Edytowano przez lukaszd82
(edytowany)

gnd z obu zasilań połącz i sprawdź czy dalej są problemy...

GND dla całości może być wspólne w takim układzie...

Sterownik silników, czujniki i mikroprocek muszą mieć to samo GND jak ma to działać bez problemów.

Edytowano przez lukaszd82

Hmmm.

Zasilasz to z bateryjek? Jaki masz pobór średni prądu? Czy na pewno bateryjki dają radę to zasilić i nie siada im napięcie?

Skoro procesor się zawiesza najpewniej wchodzi w brown-out, to znaczy wykrywa zbyt niskie napięcie zasilające i się resetuje. O ile dobrze pamiętam to można ten próg ustawić w AVR (nie pamiętam w jakim zakresie).

Najpewniejsza metoda to sprawdzić obwód podłączając zewnętrzne napięcie zamiast akumulatorów/bateryjek (np. 9V i o odpowiedniej wydajności). Albo podłączyć diodę LED z rezystorem tak dobranym by przy 7V przestawał LED świecić. Jak LED będzie migał/mocno przygasał to znaczy że akumulatorki nie dają rady zasilić układu. Nie zaszkodzi też podobny led (dobrany na 5V) na wyjściu stabilizatora - będzie widać czy miga (znaczy czy napięcie "skacze"). Jeśli skacze to znaczy że cały układ zasilania (najpewniej akumulatory) nie nadają się do tego układu (są za słabe prądowo).

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...