Skocz do zawartości
kubaszy

Problem z zasilaniem z baterii

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich. 

Mam problem, a mianowicie skonstruowałem robota, niestety robit działa tylko i wyłącznie na zasilaniu z programatora atmb-usbasp, po przełączaniu zasilania na zasilanie z baterii stabilizowanego według schematu robot nie działa, nie działają czujniki odległości. Zmierzone napięcie jest dobre 5V. Dodam, że na na module zasilającym: MB102 robot także nie działa poprawnie. 

Co może być przyczyną ? 

 

zasilanie.PNG

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli symbole VCC są identyczne to oznacza, że ten stabilizator ma na wejściu i wyjściu ten sam potencjał. O to chodziło? Jeżeli zaprojektowałeś płytkę w eaglu to masz po prostu zmostkowany stabilizator.

To jest cały schemat zasilania? Obawiam się, że nie widząc schematu całości może nie być możliwe rozwiązanie problemu.

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nie są, fizycznie napięcie pochodzi z baterii: 5 akumulatorków po 1.2V oraz jedna bateria standard AA 1.5V co daje 7.5V następnie wchodzi do stabilizatora L7805 i jest przetwarzane na 5V. Wszystko się zgadza zmierzone napięcie ma 5V, ale coś się dzieje nie tak (wygląda jakby mikrokontroler się zawieszał lub przestawał działać poprawnie). Po podłączeniu z powrotem zasilania z programatora znowu wszystko działa poprawnie. 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Cały schemat. Bez tego nic nie poradzimy. I to ma być schemat z prawidłowymi oznaczeniami, a nie to co przedstawiłeś jako schemat zasilania...

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj próbowałem na osobnych zasilaniach: Odseparowałem zasilania, mikrokontroler oraz czujniki zasilałem z baterii 9V przetwarzane na 5V według schematu zasilania powyżej z wykorzystaniem L7805CV. Sterownik silnków + silniki szły na zasilaniu bezpośrednio z akumulatorów (i tutaj próbowałem z modułem MB102, który daje 5V oraz bezpośrednio jak mierzyłem było to nieco ponad 6V). Nie wiem dlaczego ale, ponownie się to wszystko zawiesza.

reszta.PNG

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Gnd z obu zasilań połączone? Skoro 2 różne napięcia zasilania to na schemacie się to jednoznacznie oznacza... Skoro masz lm7805 to gdzie on jest na schemacie? Problemy są chyba w zasilaniu ale nie da się nic stwierdzić bez pełnego schematu. Mają być dokładne oznaczenia gdzie jakie napięcie lub że 2 różne zasilania. Na schemacie wszędzie vcc, czyli 1 zasilanie. No to w końcu jak to wygląda...

Edytowano przez lukaszd82

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

GND jest osobne. Na jutro mogę przygotować schemat jak to podłączyłem dokładnie. 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

gnd z obu zasilań połącz i sprawdź czy dalej są problemy...

GND dla całości może być wspólne w takim układzie...

Sterownik silników, czujniki i mikroprocek muszą mieć to samo GND jak ma to działać bez problemów.

Edytowano przez lukaszd82

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Hmmm.

Zasilasz to z bateryjek? Jaki masz pobór średni prądu? Czy na pewno bateryjki dają radę to zasilić i nie siada im napięcie?

Skoro procesor się zawiesza najpewniej wchodzi w brown-out, to znaczy wykrywa zbyt niskie napięcie zasilające i się resetuje. O ile dobrze pamiętam to można ten próg ustawić w AVR (nie pamiętam w jakim zakresie).

Najpewniejsza metoda to sprawdzić obwód podłączając zewnętrzne napięcie zamiast akumulatorów/bateryjek (np. 9V i o odpowiedniej wydajności). Albo podłączyć diodę LED z rezystorem tak dobranym by przy 7V przestawał LED świecić. Jak LED będzie migał/mocno przygasał to znaczy że akumulatorki nie dają rady zasilić układu. Nie zaszkodzi też podobny led (dobrany na 5V) na wyjściu stabilizatora - będzie widać czy miga (znaczy czy napięcie "skacze"). Jeśli skacze to znaczy że cały układ zasilania (najpewniej akumulatory) nie nadają się do tego układu (są za słabe prądowo).

  • Lubię! 2

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Napisz odpowiedź...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...