Skocz do zawartości

C czy BASCOM po raz kolejny

profesorek

Pomocna odpowiedź

Chciałem się zapytać jakiego języka mam się uczyć bo mam książki do BASCOMA i C na czym będzie szybciej chodził wiem że już było o tym dyskusji na tym forum ale ja nadal nie jestem zdecydowany po przeczytaniu wszystkiego? Ile trzeba czasu abym zaczą pisać w BASCOMIE a ile w C?

O ile jest szybszy mikrokontroler zaprogramowany w C niż w bascomie?

Dyskusje o wyższości jednego języka nad drugim to temat bez końca.

Ja preferuję C z jednego powodu: w tym języku można pisać na właściwie wszystkie procesory.

I to nie tylko mikrokontrolery, ale i programy na PC. Bascom jest na początek łatwiejszy, ale w C można pisać na ARM, AVR, PIC, '51, MSP430, i86.

Ostatni argument za C jest taki, że kompilator Bascom prawdopodobnie napisany jest w C (lub C++, jak większość obecnie tworzonego oprogramowania).

By skapować komendy procesora samego poczytaj kurs gcc z diody. By poznać sama składnie pętle itd jakaś książka do c. Ważne żeby była od podstaw wiele przykładów i im grubsza tym lepsza

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tylko nie "im grubsza tym lepsza"!!! Jest dokładnie odwrotnie!

Kupisz książkę, która ma 1000 stron, z tego połowa to anegdoty z życia autora. Niestety autorzy dostają więcej kasy, jeśli książka jest gruba, a przez to droga. Więc piszą straszne bzdury, byleby strony czymś zapełnić.

Ja polecam "Język ANSI C" autorów Kernighan Brian W., Ritchie Dennis M. http://www.wnt.pl/product.php?action=0&prod_id=860&hot=1

Jest to książka o samym języku C, więc nie o gcc, nie o AVR, itd.

Warto wiedzieć, że autorzy książki są przy okazji autorami języka C 🙂

Ja polecam internetowy kurs "czystego" C, na stronie http://pl.wikibooks.org/wiki/C .

Czytałem trochę i mogę powiedzieć że jest naprawdę dobry, tylko że samo czytanie nic ci nie da bo po 5 dniach zapomnisz o czym czytałeś. Aby temu zaradzić musisz i czytać i w kompilatorze pisać małe kodziki, które ci utkwią w głowie. I przez to osiągniesz sukces 😃

EDIT

Zapomniałem o tym że liczy się też chęć

• Lubię! 1

Po przeczytaniu wszystkich postów w tym temacie nabrałem lekkich zarysów tematu i mam jeszcze pytanie odnośnie C i Bascoam czego w Bascomie nie zrobię w porównaniu z C?

O ile sekund jest różnica w wykonaniu tej samej czynności np w robocie zaprogramowanego procesora w C niż w Bascomie czy ta różnica jest odczuwalna w szybkości działania programu czy jakaś po prostu jest ale człowiek tego nie zobaczy?

[ Dodano: 21 Lis 09 11:46 ]

Dziękuje za pomoc.

Powiem tak, z bascomem to trzeba dłubać bo tylko w if'y w miarę dobrze działają, a reszta to czasem dobrze czasem źle, a pozatym jeśli nauczysz się C to praktycznie wszystkie inne języki będziesz "wchłaniać" w mig.

Powiem tak, z bascomem to trzeba dłubać bo tylko w if'y w miarę dobrze działają, a reszta to czasem dobrze czasem źle,

O czym dokładnie mówisz?

Bo z twojej wypowiedzi można wywnioskować, że co drugie kompilowanie działa, a inne nie :->

Chodzi mi o to że nie zawsze osiągniesz w Bascomie to co w C. Przykładem może być komunikacja SPI w necie praktycznie znikoma ilość osób próbuje się babrać w bascomie, większość wybiera C aby MIEĆ PEWNOŚĆ że będzie działać.

Na upartego wszystko to co w C zrobisz w bascomie, tylko teraz pytanie czy warto sie tyle męczyć (przykład wyżej - SPI). Tak samo jak sa ludzie którzy budują rowery w całości z drewna, i nawet da sie na tym jeżdzić, tylko po co kombinować skoro mamy metal.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.