profesorek Napisano Listopad 17, 2009 Udostępnij Napisano Listopad 17, 2009 Chciałem się zapytać jakiego języka mam się uczyć bo mam książki do BASCOMA i C na czym będzie szybciej chodził wiem że już było o tym dyskusji na tym forum ale ja nadal nie jestem zdecydowany po przeczytaniu wszystkiego? Ile trzeba czasu abym zaczą pisać w BASCOMIE a ile w C? O ile jest szybszy mikrokontroler zaprogramowany w C niż w bascomie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Listopad 17, 2009 Udostępnij Listopad 17, 2009 Dyskusje o wyższości jednego języka nad drugim to temat bez końca. Ja preferuję C z jednego powodu: w tym języku można pisać na właściwie wszystkie procesory. I to nie tylko mikrokontrolery, ale i programy na PC. Bascom jest na początek łatwiejszy, ale w C można pisać na ARM, AVR, PIC, '51, MSP430, i86. Ostatni argument za C jest taki, że kompilator Bascom prawdopodobnie napisany jest w C (lub C++, jak większość obecnie tworzonego oprogramowania). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
profesorek Listopad 17, 2009 Autor tematu Udostępnij Listopad 17, 2009 To waszym zdaniem z czego się można nauczyć dobrze C? Elvis z czego się ty uczyłeś C? __________ Komentarz dodany przez: Nawyk Wydzieliłem do nowego tematu Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SeerKaza Listopad 17, 2009 Udostępnij Listopad 17, 2009 By skapować komendy procesora samego poczytaj kurs gcc z diody. By poznać sama składnie pętle itd jakaś książka do c. Ważne żeby była od podstaw wiele przykładów i im grubsza tym lepsza Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Elvis Listopad 17, 2009 Udostępnij Listopad 17, 2009 Tylko nie "im grubsza tym lepsza"!!! Jest dokładnie odwrotnie! Kupisz książkę, która ma 1000 stron, z tego połowa to anegdoty z życia autora. Niestety autorzy dostają więcej kasy, jeśli książka jest gruba, a przez to droga. Więc piszą straszne bzdury, byleby strony czymś zapełnić. Ja polecam "Język ANSI C" autorów Kernighan Brian W., Ritchie Dennis M. http://www.wnt.pl/product.php?action=0&prod_id=860&hot=1 Jest to książka o samym języku C, więc nie o gcc, nie o AVR, itd. Warto wiedzieć, że autorzy książki są przy okazji autorami języka C 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zaquadnik Listopad 17, 2009 Udostępnij Listopad 17, 2009 Polecam kurs AVR-GCC z Elektroniki dla Wszystkich. Napisany dość przystępnie i prowadzi za rękę od podstaw. I błagam, zapomnij o bascomie =P 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Listopad 17, 2009 Udostępnij Listopad 17, 2009 Ja polecam internetowy kurs "czystego" C, na stronie http://pl.wikibooks.org/wiki/C . Na prawdę świetnie się go czyta i przystępny dość. Jeśli masz może taką grę jak "COLOBOT", to "zagraj" sobie. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
madik Listopad 19, 2009 Udostępnij Listopad 19, 2009 Ja polecam internetowy kurs "czystego" C, na stronie http://pl.wikibooks.org/wiki/C . Czytałem trochę i mogę powiedzieć że jest naprawdę dobry, tylko że samo czytanie nic ci nie da bo po 5 dniach zapomnisz o czym czytałeś. Aby temu zaradzić musisz i czytać i w kompilatorze pisać małe kodziki, które ci utkwią w głowie. I przez to osiągniesz sukces 😃 EDIT Zapomniałem o tym że liczy się też chęć 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
profesorek Listopad 21, 2009 Autor tematu Udostępnij Listopad 21, 2009 Po przeczytaniu wszystkich postów w tym temacie nabrałem lekkich zarysów tematu i mam jeszcze pytanie odnośnie C i Bascoam czego w Bascomie nie zrobię w porównaniu z C? O ile sekund jest różnica w wykonaniu tej samej czynności np w robocie zaprogramowanego procesora w C niż w Bascomie czy ta różnica jest odczuwalna w szybkości działania programu czy jakaś po prostu jest ale człowiek tego nie zobaczy? [ Dodano: 21 Lis 09 11:46 ] Dziękuje za pomoc. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
madik Listopad 21, 2009 Udostępnij Listopad 21, 2009 Powiem tak, z bascomem to trzeba dłubać bo tylko w if'y w miarę dobrze działają, a reszta to czasem dobrze czasem źle, a pozatym jeśli nauczysz się C to praktycznie wszystkie inne języki będziesz "wchłaniać" w mig. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Listopad 22, 2009 Udostępnij Listopad 22, 2009 Powiem tak, z bascomem to trzeba dłubać bo tylko w if'y w miarę dobrze działają, a reszta to czasem dobrze czasem źle, O czym dokładnie mówisz? Bo z twojej wypowiedzi można wywnioskować, że co drugie kompilowanie działa, a inne nie :-> Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
madik Listopad 22, 2009 Udostępnij Listopad 22, 2009 Chodzi mi o to że nie zawsze osiągniesz w Bascomie to co w C. Przykładem może być komunikacja SPI w necie praktycznie znikoma ilość osób próbuje się babrać w bascomie, większość wybiera C aby MIEĆ PEWNOŚĆ że będzie działać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
riddyk Listopad 22, 2009 Udostępnij Listopad 22, 2009 Ja umiem C, oraz uczę się assemblera. Tak naprawdę wystarczy poznać C i studiować dokumentację, oraz programy różnych projektów. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
profesorek Listopad 22, 2009 Autor tematu Udostępnij Listopad 22, 2009 Ale nich jeszcze mi nie odpowiedział na pytanie czego nie można zrobić w Bascomie w porównaniu z C? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
xerlax Listopad 23, 2009 Udostępnij Listopad 23, 2009 Na upartego wszystko to co w C zrobisz w bascomie, tylko teraz pytanie czy warto sie tyle męczyć (przykład wyżej - SPI). Tak samo jak sa ludzie którzy budują rowery w całości z drewna, i nawet da sie na tym jeżdzić, tylko po co kombinować skoro mamy metal. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »