Skocz do zawartości

Temperatura wytrawiania & proprcje

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Mam problem, otóż chcę wytrawiać plytki i mam stara grzałkę 100W firmy AQUA i jej maksymalne grzanie to 31*C. Czy tyle wystarczy aby roztwór miał odpoiwednie parametry ?

Pytanie 2

ile litrów moge zrobić roztworu z 400g tego B327 ?

31°C też będzie dobre, ale optymalna temperatura to około 40°C. Możesz też trawić w temperaturze pokojowej, ale czas trawienia znacznie się wydłuży.

Na opakowaniu powinno pisać, przynajmniej ja takie miałem, że 100g substancji należy rozpuścić w 0,5L wody.

Nadsiarczan sodowy im bardziej niebieski (im wiecej zawiera siarczanu miedzi) tym gorzej trawi. Nowo rozpuszczony (przezroczysty) zupelnie dobrze trawi w temperaturze pokojowej.

• 2 tygodnie później...

Co do temperatury. Ja nie mam grzałki, więc gotuje wrzątek, czekam aż wystygnie, jak ma ok 50 stopni na oko, to wtedy przelewam i wsypuję środek, zaczynam trawić.

Z tym, że jak się przeholuje s temperaturą na >50stopni, to roztwór robi się bardzo ciemny, prawie czarny, nie taki przezroczysty jak zwykle. Musiałbym to jeszcze sprawdzić, ale miałem taki efekt przy jednym z ostatnich trawień 😅

Spotkał się ktoś z tym?

No dokładnie, potem roztwór staje się normalny, a wywnioskowałem, że to wina temperatury, bo przy normalnej jest ok, jak jest za gorący to ciemnieje, a potem po wystygnięciu znowu normalny 😅 Ale mogłem coś przeoczyć 😉

ile tego roztworu robisz ze nie jest go w stanie zagrzać 100W grzałka??

Ja u siebie pół litra spokojnie rozgrzewam do 50 stopni..

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...