Skocz do zawartości

Temperatura wytrawiania & proprcje


feriar

Pomocna odpowiedź

Witam,
Mam problem, otóż chcę wytrawiać plytki i mam stara grzałkę 100W firmy AQUA i jej maksymalne grzanie to 31*C. Czy tyle wystarczy aby roztwór miał odpoiwednie parametry ?

Pytanie 2

ile litrów moge zrobić roztworu z 400g tego B327 ?

Link do komentarza
Share on other sites

31°C też będzie dobre, ale optymalna temperatura to około 40°C. Możesz też trawić w temperaturze pokojowej, ale czas trawienia znacznie się wydłuży.

Na opakowaniu powinno pisać, przynajmniej ja takie miałem, że 100g substancji należy rozpuścić w 0,5L wody.

Link do komentarza
Share on other sites

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nadsiarczan sodowy im bardziej niebieski (im wiecej zawiera siarczanu miedzi) tym gorzej trawi. Nowo rozpuszczony (przezroczysty) zupelnie dobrze trawi w temperaturze pokojowej.

Link do komentarza
Share on other sites

Co do temperatury. Ja nie mam grzałki, więc gotuje wrzątek, czekam aż wystygnie, jak ma ok 50 stopni na oko, to wtedy przelewam i wsypuję środek, zaczynam trawić.

Z tym, że jak się przeholuje s temperaturą na >50stopni, to roztwór robi się bardzo ciemny, prawie czarny, nie taki przezroczysty jak zwykle. Musiałbym to jeszcze sprawdzić, ale miałem taki efekt przy jednym z ostatnich trawień 😅

Spotkał się ktoś z tym?

Link do komentarza
Share on other sites

No dokładnie, potem roztwór staje się normalny, a wywnioskowałem, że to wina temperatury, bo przy normalnej jest ok, jak jest za gorący to ciemnieje, a potem po wystygnięciu znowu normalny 😅 Ale mogłem coś przeoczyć 😉

Link do komentarza
Share on other sites

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.