ciuupa Napisano Kwiecień 4, 2019 Udostępnij Napisano Kwiecień 4, 2019 Witam Piszę, gdyż mam mały problem z czujnikami Sharp GP2Y0A21YK0F i podłączeniem a raczej odczytami z Arduino uno i Arduino nano. Problem polega na tym, że czujnik zwraca mi błędne a raczej losowe wartości w monitorze szeregowym. Czujnik z Arduino mam podłączony przez regulator napięcia 5V i podłączonego do niego lipola(podłączałem już przez wyjście 5V w Arduino ale efekt ten sam). Czujnik w monitorze zwraca wartości od 0 wzrastając nagle do 1023 a nie jest w ogóle ruszany. Używam Arduino IDE( próbowałem już reinstalować, używać apki systemowej Windows oraz ściągniętej normalnie). Kończą mi się pomysły jak zmusić czujnik do działania z Arduino a termin oddania projektu coraz bliżej. Dodam, że chwilowo kilka tygodni temu na uno mi działało, a teraz nie działa ani na uno, ani na nano. Zmieniałem już czujnik, przewody ale nic z tego nie pomagało. Program używany do odczytu z czujników: int czujnik = A1; //pin analogowy A1 połączony z sygnałem z czujnika void setup(){ Serial.begin(9600); //inicjalizacja monitora szeregowego Serial.println("Test czujnika odleglosci"); } void loop(){ int odl=analogRead(czujnik); //odczytanie wartości z czujnika Serial.println(odl); //wyświetlenie jej na monitorze delay(200); //opóźnienie między kolejnymi odczytami } Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Kwiecień 4, 2019 Udostępnij Kwiecień 4, 2019 Możesz pokazać zdjęcie całego układu? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ciuupa Kwiecień 4, 2019 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 4, 2019 (edytowany) Pewnie tylko wrócę do domu, ale układ jest bardzo prosty, korzystam z układu L298N: https://botland.com.pl/pl/sterowniki-silnikow-moduly/3164-l298n-dwukanalowy-sterownik-silnikow-modul-12v2a.html Gdzie dołączony jest lipol i wyjście 5V z tego ukladu - jest w nim regulator napięcia idzie na zasilanie czujnika i 3 pin V0 (sygnał) z Sharpa idzie na wejście analogowe Arduino. Z góry dziękuję za pomoc Edytowano Kwiecień 4, 2019 przez ciuupa Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ciuupa Kwiecień 4, 2019 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 4, 2019 Szybkie foto, próbowałem zrobić układ we fritzingu ale brakuje tam kilku elementów z układu, przynajmniej w tej wersji której mam go. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Elvis Kwiecień 4, 2019 Udostępnij Kwiecień 4, 2019 A może by tak masy połączyć? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ciuupa Kwiecień 4, 2019 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 4, 2019 Sorka, oczywiście zapomniałem o masie na Arduino bo szybko składałem od razu jak wszedłem do domu :P, ale problem dalej nie jest rozwiązany. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
daniel89 Kwiecień 4, 2019 Udostępnij Kwiecień 4, 2019 Nie wiem czy widziałeś charakterystykę przetwarzania tego czujnika ? Jak widzisz on skaluje od 0,5V do 3,2 V . Arduino odczytuje na analogu od 0 do 5V , jest tam przetwornik ADC 10-bit czyli skaluje tą wartość od 0-1023 . Więc w programie musisz tą wartość przeskalować . Co do nagłego wzrostu do 1023 to jest w tym Twoim kodzie nie możliwe bo jak widzisz nie wystawia ten czujnik 5V a 1023 jest przy 5V . Pewnie masz zasilanie źle podpięte , weź sobie najpierw zasilania posprawdzaj bo to zawsze jest największy problem u początkujących, że napięć na danym układzie nie sprawdzają. w Arduino masz wyjście 5VDC i masę to podepnij pod czujnik a wyjście na pierwszym pinie mierz , tutaj masz wyprowadzenia też pinów . Vo to 5V z arduino a GND to masa z arduino, pin 1 pon pin analogowy arduino i żadnych na początek innych układów nie dołączaj by sprawdzić sam czujnik czy działa . Zasilanie wystarczy z USB komutera, USB ma 0,5A wydajności więc na ten czujnik i Arduino to Ci wystarczy . Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »