Skocz do zawartości

problem z linefollowerem z diody

Pomocna odpowiedź

Napisano

Wczoraj zająłem się zmontowaniem linefollowera z tego schematu: https://www.forbot.pl/forum/topics20/beam-line-follower-dla-poczatkujacych-vt1265.htm?sid=0a37d4a5cea47161a36e62f2df55e868 jednak układ troszeczke przerobiłem tak aby działał dla zasilania 9V no ale coś nie wyszło ponieważ diody się świecą cały czas i tak się zazstanawiam czy to wina potencjometra??[104K] czy rezystorów przy fototranzystorach czy są one za duże? (11k) z góry dziękuję za pomoc ;> i pomoc w dobraniu innych wartości.

sory faktycznie układ jest tak samo zasilany jak mój po prostu kożystałem tylko ze schematu a nie z wartości i nawet tego nie zauważyłem że wyszły mi te same wartości 🙂 mam tylko jeden problem z tymi diodami ;/ bardzo proszę o pomoc 🙂 (może to być spowodowane za dużymi wartościami rezystorów przy fototranzystorach?

104K

Jeżeli masz na nim napisane 104, to te 10 to wartość a 4 to liczba zer, więc razem 100000 Ohmów (nie k. ohmów), 100000/1000 = 100k. Nie ma dużej różnicy między tym co napisałeś ale potem będziesz miał napisane 103, i nie będzie to 103k tylko 10k.

A co do układu to rzeczywiście przydałoby się jakieś zdjęcie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...