Skocz do zawartości

FPGA - jak to działa?

jugan1

Pomocna odpowiedź

Witam,

Moja wiedza na temat fpga jest niemalże zerowa. Przeczytałem dość szybko kurs na blogu, jednakże nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które mnie interesuje: Czy przetwarzając obrazy ( słyszałem, że fpga bardzo dobrze się tutaj sprawdza ze względu na równoległość ) muszę w ogóle interesować się jak to ma wyglądać od strony sprzętowej? Mam na myśli tutaj bramki cyfrowe. Czy fpga jest tak sprytne, że wybierze najlepszą możliwość.

Dziękuję za odpowiedzi 

A czy takie ustawienie bramek cyfrowych, aby realizowały przetwarzanie obrazów jest ciężkie? Na blogu nie ma o tym słowa, a w internecie też nie widzę informacji o tym ( być może za słabo szukam ).

Yup, FPGA to zasadniczo "czysty układ scalony". Jako projektant musisz sam zaprojektować jak co ma działać oraz opisać to w języku opisu sprzętu (albo przy pomocy bloków).

Więc tak, musisz interesować się jak to wygląda od strony sprzętowej. Zasadniczo sam ten sprzęt musisz zaprojektować.

Ale zasadniczo nie musisz schodzić do poziomu bramek logicznych, w językach opisu sprzętu opisujesz zasadniczo jak ma urządzenie działać (odpowiednio szczegółowo), a oprogramowanie zamieni to na odpowiedni układ bramek który można wgrać do układu.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.