Skocz do zawartości

Moduł BT HC-06 brak komunikacji

Pomocna odpowiedź

Jeśli nie pokażesz swojego układu, faktycznych połączeń oraz tego jak próbujesz "dostać" się do trybu AT to raczej nikt nie będzie wstanie wywróżyć rozwiązania 🧙‍♂️

Przepraszam, trochę źle rozpocząłem temat. zdjęcia wszystkich połączeń zarówno z ardu jak i przez konwerter USB-UART(https://abc-rc.pl/product-pol-4676-Konwerter-USB-TTL-UART-RS232-wyjscie-3-3V-5V-PL2303HX-Arduino.html). Żeby próbować komunikować się przez ardu używałem tego kodu:

void setup() {
  Serial.begin(9600);
}
void loop() {
  Serial.print(".");
  delay(100);
}

Małe sprostowanie odnośnie poprzedniego postu: przez konwerter moduł reagował na komendę AT+NAME.

IMG_20190420_231221.jpg

IMG_20190423_142115.jpg

IMG_20190423_142219.jpg

IMG_20190423_142226.jpg

IMG_20190423_142307.jpg

1 godzinę temu, Thazzer napisał:

Żeby próbować komunikować się przez ardu używałem tego kodu:

void setup() {
  Serial.begin(9600);
}
void loop() {
  Serial.print(".");
  delay(100);
}

Jak by tu powiedzieć żeby nie było że jestem niesympatyczny... jesteś na 100% pewien że to właściwy kod?

Skąd wziąłeś ten kod i czy wiesz, co on tak naprawdę robi?

Inaczej: jeśli chcesz usmażyć jajecznicę, bez książki Ci wychodzi, a jak weźmiesz podręcznik do nauki języka Swahili to dziwisz się, że tam nie ma przepisu?

Do modułu BT podłącz konwerter UART-USB, do HC-06 podłącz zasilanie trzymając przycisk (jak nie masz przycisku to zworka), uruchomi się w trybie konfiguracji z baudrate 38400. Komendy AT wysyłaj razem ze znakiem końca linii. Sprawdź też czy konwerter działa prawidłowo, zworka na TX-RX i powinno wracać to co wysyłasz. Tak ogólnie to ten konwerter nie jest jakiś szczególnie dobry, miałem tak z jednym, że test działał OK, a z niczym się nie umiał dogadać. 

Niestety nie mam żadnego modułu HC-06, bo podobno od HC-05 różni się tylko brakiem trybu MASTER (kosztują tyle samo, więc po co kupować HC-06?), ale w HC-05 komendy AT w ogóle mi nie działają w trybie SLAVE, no i nie są potrzebne za bardzo. Teoretycznie w obu modułach komendy AT powinny działać w trybie SLAVE zawsze gdy moduł nie jest sparowany, u mnie działają jednak tylko po uruchomieniu z trzymanym przyciskiem.

Pokazany program nic nie przetestuje. Powinien czytać wszystko co przylatuje z jednego UART (np. Serial1) i wysyłać na drugi (Serial, podłączony do PC przez USB MEGA), tak samo w drugą stronę i dopiero wtedy zadziałałby komendy AT.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...