Skocz do zawartości

Kontroler silnika DC 12 V 200W

xhydromovie

Pomocna odpowiedź

Witam,

Poszukuje sposobu sterowania silnikiem podłączonym do akumulatora samochodowego 12V. Sam silnik będzie wykorzystany do napędzania taśmy na maszynie rolniczej. Mam 2 pytania.

Jak wybrać odpowiedni silnik? Żaden nie posiada w opisie momentu obrotowego.

Najtańszy sposób sterowania obrotami takiego silnika (200w-300w)

Przypomnij sobie wzór na moc w ruchu obrotowym. Może wtedy, opierając się na podanych parametrach (np. moc przy jakichś rpm) i posługując się kalkulatorem 4-działaniowym znajdziesz moment.

Co rozumiesz przez sposób sterowania silnikiem? Chodzi o jakieś algorytmy regulacji czy urządzenia do sterowania silnikami?

A sterowanie obrotami - to chodzi o kierunek czy prędkość?

No i na koniec: o jakim type silnika myślisz? Zwykły DC czy coś nowszego?

• Lubię! 1

Oki dzięki, poszukam wzoru. 

Samo urządzenie/kontroler dzięki któremu mógłbym sterować silnikiem za pomocą Arduino. Arduino będzie pobierało pomiar z belki tensometrycznej i na podstawie wagi dostosuje obroty silnika. 

Kierunek będzie cały czas taki sam. Jedynie potrzebuje zmienić prędkość obrotową.

Zwykły DC. Myślałem nad silnikiem wykorzystywanym w quadach/skuterach elektrycznych + przekładnia. 

Silnik będzie używany do napędzania przenośnika taśmowego.

9 godzin temu, xhydromovie napisał:

Arduino będzie pobierało pomiar z belki tensometrycznej i na podstawie wagi dostosuje obroty silnika. 

O jakim obciążeniu myślisz i jakiej precyzji się spodziewasz? Z opisu maszyny wnioskuje, że może być tam sporo drgań, a pomiary belką tensometryczną w takich warunkach nie będą zbyt łatwe/stabilne 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zdecydowałem się jednak użyć slnika od wycieraczek, ze względu na koszt. Niestety każdy kontroler jaki znajduje dla silnika DC kosztuje 200+ pln. Jednak znalazłem taką ofertę: https://allegro.pl/oferta/12v-20a-regulator-obrotow-silnika-dc-pwm-cichy-pro-7245486896?reco_id=4475e90a-7fca-11e9-847d-000af7f630d0&sid=d01473d939d3b7a8c58427388ad87631204eaf0a44665e55ef9de87b1886bbcd&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Category&bi_m=reco&

20A wydaje się wystarczająco. Uda mi się sterować prędkością obrotów silnika za pomocą Arduino?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.