Skocz do zawartości

Zakres ruchu robota

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, 

Chciałbym aby robot wykonywał ruch w określonym kwadracie jakie czujniki powinienem zastosować? Chciałbym jakieś rozwiązanie mianowicie wbijam w ziemię kołki 4 sztuki w miejscach rogu kwadrstu i robot porusza sie w tym polu, czy jest coś takiego? Czy znacie jakies inne rozwiązania. Chodzi mi aby robot poruszał sie po wyznaczonym obszarze. 

Wewnątrz tego obszaru czy po jego obwodzie? Czy mówimy o polu 2x2m,  50mx50m czy 500x500m? Inne rozwiązania niż kołki w rogach? A to jest jakieś rozwiązanie? Bo to chyba nawet na krowę nie zadziała bez drutu lub sznurka.A co powiesz na linkę odpowiedniej długości i wbity w ziemię pal na środku obszaru? Może GPS? Zakopany na obwodzie obszaru drut? Bariery laserowe/optyczne... itd?

• Lubię! 1
(edytowany)

Obszar okolo 10 na 10 metrów  po jego obwodzie

Widziałem ze kosiarki automatyczne maja takiw rozwiazanie wbijasz paliki w ziemie i kosiarka porusza sie do tego obszaru. 

Edytowano przez Konrad12
12 godzin temu, Konrad12 napisał:

Widziałem ze kosiarki automatyczne maja takiw rozwiazanie wbijasz paliki w ziemie i kosiarka porusza sie do tego obszaru. 

Większość kosiarek działa inaczej. Nie masz palików tylko dookoła całego obszaru musisz wkopać przewód, który jest wykrywany przez kosiarkę. System z kilkoma palikami jest dopiero testowany przez iRobota: Lepszy system nawigacji dla autonomicznych kosiarek

12 godzin temu, Konrad12 napisał:

Obszar okolo 10 na 10 metrów  po jego obwodzie

Po jakim terenie ma się poruszać ten robot i jakiej precyzji oczekujesz?

Po płaskim terenie trawiastym precyzji szczegolnej nie wymaga wystarczy by umial zalozmy przejechać  po obwódce tego kwadratu oraz po przekatnej i po srodku. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...