Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, przymierzam się do projektowania układu. Mam jedną kwestię, którą nie wiem jak rozwiązać, żeby było to jak najbardziej poprawne. 

Chcę mieć dwustronną komunikację z bazą danych. Tzn. zapisywać dane oraz sterować z poziomu strony www poprzez bazę danych i tutaj myślę czy wykorzystać: Moduł sieciowy Ethernet ENC28J60 czy esp ? Czy oba nadają się do dwustronnej komunikacji czy może jakoś inaczej to ugryź. 

Z góry bardzo dziękuję za każdą radę. 

Tak w zasadzie to potrzebujesz mieć komunikację z siecią -> nie ma modułu który łączy się konkretną aplikacją czy usługą. Zawsze łączysz się z siecią. Komunikację z usługą trzeba realizować programowo. 

Połączenie z siecią komputerową (ethernet czy wifi) zawsze musi być dwukierunkowe. Wymusza to sam protokół komunikacji w tych sieciach. Nie podłączysz się do tych sieci jednokierunkowo. 

Dodatkowo jeśli chcesz z poziomu arduino czy esp sterować bazą danych, może to być dość wymagające w programowaniu. Musiałbyś napisać program, który ogarnie wyświetlanie strony w przeglądarce, będzie zdolny do gadania z DBMS'em oraz będzie w stanie ogarnąć komunikację z siecią i to w dodatku wszystko naraz. 

No dokładnie, poprzedni mój projekt był na esppurino, które było sterowane z poziomu bazy danych i zapisywało do bazy. Także rozumiem, że mogę wykorzystać ponownie esp z tym, że teraz + arduino lub shield ethernet 

ESP będzie łatwiejsze w użyciu, jak nie potrzebujesz wielu pinów i logika 3.3V nie będzie problemem to można wszystko zamknąć w ESP8266 bez użycia topowych płytek arduinowych.

o czym ty piszesz, jaki serwer... na esp odpalasz klienta bazy danych (mysql albo postgresql) i łączysz się bezpośrednio z bazą. 

chyba że nie wiem o jakichś innych problemach?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...