Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć! Na początek powiem, że nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział, za co przepraszam.

Do rzeczy: napisałem sterownik pod pasek led WS2811 (KLIK). Potrzebowałem by raspberry podłączone do paska led i przekaźnika mogło włączać lub wyłączać pasek oraz zapalać na wybrany kolor za pomocą requestów http. Można też otrzymać stan czy pasek jest włączony i jaki kolor mamy zapalony. Jeśli ktoś by chciał użyć wystarczy uzupełnić w kodzie parametry opisane w README. Działa też pluginem dla pasków led z homebridge. Wszelki feedback, nawet ten negatywny - mile widziany 🙂 

https://github.com/damianchoc/led_api

• 3 tygodnie później...

Zależy. Możesz używać przy wyjściu HDMI bo tu dźwięk ro sprawa GPU. Przy I2S chyba wszystko się z tym gryzie (a przynajmniej wszystko co używa timerów).

4 minuty temu, ethanak napisał:

Przy I2S chyba wszystko się z tym gryzie (a przynajmniej wszystko co używa timerów).

Z HDMI nie próbowałem, używam JACK i trzeba wyłączyć. Jedyna opcja to wykorzystanie do WS SPI lub UART ale takiego drivera nie znalazłem. RPi ma mocny CPU, niby dużo RAM ale wąskim gardłem jest skąpa liczba interfejsów. W praktyce trzeba rozbudowywać RPi przez USB.

(edytowany)
13 minut temu, ethanak napisał:

Przypominam, że z uartami w rpi też nie jest szczególnie wesoło...  

Niewesoło pod jakim względem? Używania przez konsolę?

Kiedyś bawiłem się FriendlyARM Mini2440 Board + LCD 3,5'. Cena nie zachęca ale UARTów ma chyba 6, kilka SPI i I2C. FriendlyARM NanoPC T2 bardzie można porównywać do RPi, ale cena nadal niezbyt atrakcyjna.

Edytowano przez InspektorGadzet

niewesoło z ilością. Miałem NanoPi, teoretycznie fajna rzecz, w praktyce brak porządnego systemu eliminuje możliwość jakichś sensownych zastosowań.

Nowy RPi jest już lepszy pod tym względem (podobno, nie próbowałem) ale w moim przypadku (Zero W) trzeba się mocno nakombinować i wspomagać dodatkowymi urządzeniami.

46 minut temu, ethanak napisał:

Nowy RPi jest już lepszy pod tym względem (podobno, nie próbowałem) ale w moim przypadku (Zero W) trzeba się mocno nakombinować i wspomagać dodatkowymi urządzeniami.

Mam takie same doświadczenia. RPi i podobne (Orange) są przereklamowane/niedopracowane. Nie wiem jaki problem dać np 4 UART, 4 SPI? Tak to mamy Ferrari i wąska drogę w postaci  USB, bo na popularnych rozwiązaniach (USB w mikrokontrolerze, mostki np FTDI) kilka Mb/s to max.

1 godzinę temu, InspektorGadzet napisał:

Nie wiem jaki problem dać np 4 UART, 4 SPI?

Bo procesory w nich nie są projektowane z myślą o SBC. SoC siedzący w RPi, przynajmniej w tych starszych to był układ zaprojektowany z myślą o dekoderach DVBT stąd jego architektura, jest to defacto GPU który ma moduł w postaci CPU.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...