Popularny post Technowsky Napisano Lipiec 26, 2019 Popularny post Udostępnij Napisano Lipiec 26, 2019 Witam wszystkich! Dzisiaj przedstawię mój kolejny projekt robota z "recyklingu", ponieważ znalazłem spisany na straty, kompletnie zniszczony samochód RC w skali 1:16. Z tej zabawki udało mi się odzyskać przedni, tylny układ napędowy i kilka mniejszych części mechanicznych. Proto ma napęd 4x4 i skrętną przednią oś. Z tego wszystkiego wyszedł całkiem szybki i zwinny robot, więc chce się nim pochwalić. Mechanika Proto: Plastikowa płytka trzymająca cały samochód w kupie była dość mocno pęknięta, a usztywnienia nie znalazłem. Postanowiłem więc samodzielnie zaprojektować i wydrukować w 3D wszystkie potrzebne części za pomocą mojej Anet A6. Dodatkowo płyta, którą wydrukowałem, okazała się trochę za długa i musiałem zaprojektować przedłużenie wała napędowego, aby zachować napęd na cztery koła. Silnik który pasował do konstrukcji to silnik typu 500 zasiany napięciem 12V, a serwo to zwykłe serwo typu standard. Uznałem, że najlepsza metoda montażu pcb z elektroniką i pakietu zasilającego to rzepy, żeby dało się szybko wymieniać te elementy. Elektronika i zasilanie: Płytkę PCB zaprojektowałem i wytrawiłem samemu, znajduje się na niej już używane przeze mnie czyli połączenie czyli H-bridge VNS2sp30, Arduino NANO i moduł bluetooth XM-15B. Ten zestaw wydaje się najwydajniejszy nawet jeśli weźmie się pod uwagę to że używam tylko jednego z dwóch sterowników na czerwonej płytce. Dodatkowo na PCB znalazł się buzzer (klakson i alarm), przycisk i dodatkowe wyprowadzenia (nie wyprowadzałem wszystkich pinów, ale teraz wiem że to lepiej było wyprowadzać wszystkie dostępne, poprawię to kiedyś). Płyta główna jest osadzona na kolejnym wydrukowanym stelażu z rzepem. Zasilanie robota to trzy ogniwa 18650 o pojemności 1000mAh każde. Projekt koszyka na ogniwa ukradłem z Thingiverse. Baterie dają napięcie ~12V i wystarczają w zupełności do prawidłowego funkcjonowania robota. Dodatkowo z tyłu zamontowany jest woltomierz do monitorowania napięcia. Aplikacja do sterowania przed Bluetooth to keuwl, moim zdaniem to jedna z najlepszych aplikacji tego typu. Na koniec pokarze jeszcze kilka fotek całego projektu i film na YouTube: Mam nadzieję że robot Proto spodoba się wszystkim użytkownikom. Pozdrawiam, Technowsky 5
Treker (Damian Szymański) Lipiec 29, 2019 Udostępnij Lipiec 29, 2019 @Technowsky, właśnie zaakceptowałem opis. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum 1
Leoneq Lipiec 29, 2019 Udostępnij Lipiec 29, 2019 Zrobione po mojemu. Płytka sama wytrawiona, to co trzeba samemu druknąć i działa Jedyne co mi nie pasuje to użycie shielda i arduino nano - takie to bym wbudował od razu w płytkę. Tak czy siak życzę powodzenia, gdybyś miał problemy z anetą to mogę ci pomóc, trochę się na tym znam ;3
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »