Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

@wn2001, właśnie zaakceptowałem opis. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum 😉

• Lubię! 1

Gratuluję robota, bardzo się cieszę, że moje konstrukcje kogoś zainspirowały. Prawdę mówiąc od dawna się zastanawiam nad robotem o podobnej konstrukcji, ale jakoś się nie mogę za nic zabrać.

Zasilanie jest dużym problemem jeśli chcesz, żeby robot był prosty. Ja w swoich robotach po prostu zasilam serwa bezpośrednio z LiPO (1S) — co prawda napięcie jest niższe niż producent chce, ale można to skompensować nieco wyższą częstotliwością sygnału PWM dla serw, a odpada dużo problemów, no i baterię 1S dużo łatwiej ładować.

• Lubię! 2
(edytowany)

@deshipu, za gratulacje bardzo dziękuję 🙂

Cytat

Prawdę mówiąc od dawna się zastanawiam nad robotem o podobnej konstrukcji, ale jakoś się nie mogę za nic zabrać.

ten robot? Albo robot (nie mogę teraz na szybko znaleźć), z kółkami na końcach nóg? Nie rozwijasz już tych projektów? Oglądając Twoje nowe projekty, widzę, że zainteresowałeś się mini-konsolami do gier 😉, również gratuluję inwencji twórczej i ciekawych rozwiązań

Cytat

Zasilanie jest dużym problemem jeśli chcesz, żeby robot był prosty. Ja w swoich robotach po prostu zasilam serwa bezpośrednio z LiPO (1S) — co prawda napięcie jest niższe niż producent chce, ale można to skompensować nieco wyższą częstotliwością sygnału PWM dla serw, a odpada dużo problemów, no i baterię 1S dużo łatwiej ładować.

Zgadza się, zrobiłem tak np. tym robotem 🙂 Tylko z ciekawości, bo nie miałem okazji testować - czy można w bibliotece Servo dla Arduino zmienić PWM, czy trzeba zrobić generowanie sygnału samemu od podstaw? Pozdrawiam

Edytowano przez wn2001
  • Lubię! 1

Wszystkie moje roboty leżą w pudełkach i czekają na lepsze czasy. Główny problem jaki z nimi mam jest taki, że łatwe podstawy jakoś już opanowałem i teraz żeby zrobić cokolwiek dalej to trzeba włożyć trochę pracy i się nauczyć paru nowych rzeczy — albo doszlifować to co już jest. A lenistwo nie pozwala. Ale kiedyś pewnie do tego wrócę.

Biblioteka Servo na UNO jest napisana bardzo na styk i za bardzo się tam nie da nic zmienić nie psując jej — pewnie można by ostrożnie przestawić timer albo coś podobnego, ale dla mnie dużo łatwiej było w pewnym momencie przestawienie się na zewnętrzny chip do generowania PWM — najpierw była to druga atmega, potem PCA9685. Ostatnio bawiłem się armami i próbowałem po prostu wykorzystać wszystkie sprzętowe kanały PWM, ale to jest trochę pole minowe — w ostatnim projekcie zabrakło mi dwóch serw, bo okazało się, że jest bug w bibliotekach, których używałem i pozwoliły mi stworzyć więcej PWM-ów niż to możliwe.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...