Skocz do zawartości

AVR i BASCOM-czy odezwie się do nas?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie!

Długo zastanawiam się nad tym jak wykombinować aby Atmega powiedziała mi chociaż sylabę 😃. Patrzyłem na polecenie SOUND oraz na wykorzystanie PWM. Lecz podstawowe pytanie- czy ktoś kiedyś to robił? I co z częstotliwością?

Ja bawiłem się tym w arduino (atmega168@16MHz), gdzieś w sieci krąży biblioteka do tego. Pamiętam też, że na forum był kiedyś pokazywany 'robot domownik', taki z lcd od siemensa i tam on sobie coś gaworzył, co prawda dźwięki z karty SD, ale jednak.

• Lubię! 1

Ja też jak dowiedziałem się o speakjet'cie to cały czas myślałem tak to zrobić. Przeglądając inne forum, znalazłem posta w którym ktoś napisał:

Owszem. AVR nawet potrafi mówić - mój na przykład wymawia godziny w zegarku.

lecz mógł być to żart 😕

Nie jestem teraz pewien, ale dawno temu gdzieś chyba wyczytałem, że SpeakJet to nic innego jak zaprogramowany 8bitowiec. Pamiętam, że długo szukałem wsadu, ale nie znalazłem...

• Lubię! 1

Pozwolę sobie dać link do innego forum:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1525524.html

Na kartę SD wciśniesz sporo krótkich .wav

Przy odpowiednim programie robot może mówić godzinę, datę czy nawet kogoś zwyzywać.

Zawsze można kupić chińskie MP3 dać głośnik na jack'a i odpowiednio nim sterować. Temat o sterowaniu empetrójką też gdzieś widziałem.

• Lubię! 1

I chyba tak zrobię, ale to po zasileniu budżetu 😃. Pytałem już konstruktorów takich dzieł i nawet niektóre fajnie się spisują. Dzięki wszystkim.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...