Skocz do zawartości

IT security - od czego zacząć?

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
15 godzin temu, Treker napisał:

@janek77 pytasz ogólnie o IT czy jakieś konkretnie specjalizacje np. związane ze sprzętem lub systemami embedded?

Ogólnie, o osobę, która wyłapuje"dziury w programie" oraz chroni przed atakami hakerskimi. Być może są wyodrębnione z tego specjalizacje, dlatego pytanie dość ogólne. Krótko mówiąc chodzi o  dziedzinę cyberbezpieczeństwa. 

Edytowano przez janek77

Cześć,

jeśli chodzi o konkretne umiejętności to "the must" jest:

1. bardzo dobra znajomość programowania w języku C
  2. dobra znajomość budowy sieci komputerowych (nie tylko TCP/IP)
  3. dobra znajomość sytemu operacyjnego Linux
  4. umiejętność programowania w języku Python (cżęsto używany w narzędziach hakerskich)
  5. znajomość framework'ów do testów penetracyjnych i dystrybucji Linux stosowanych do tego celu (np. Kali Linux)

Oosbiście uważam, że ten zawód ma sens jedynie gdy jest się wyróżniającym informatykiem i ma się w tym kierunku zainteresowania. Nie jest to zawód dla "średniaków".

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Dodam jeszcze: trzeba mieć trochę zdolności Sherlocka Holmesa i mentalność gliniarza[1]. Bez tego lepiej nie startować w takim zawodzie.

[1] W sumie jeśli chcesz się zatrudnić na gościa od wykrywania przestępstw to jest co coś w rodzaju gliniarza... nie uważaj tego za obrazę, jeden gościu w rodzinie robi za cybercopa i całkiem sobie tę robotę chwali!

• Lubię! 1
2 godziny temu, ethanak napisał:

Dodam jeszcze: trzeba mieć trochę zdolności Sherlocka Holmesa i mentalność gliniarza[1]. Bez tego lepiej nie startować w takim zawodzie.

[1] W sumie jeśli chcesz się zatrudnić na gościa od wykrywania przestępstw to jest co coś w rodzaju gliniarza... nie uważaj tego za obrazę, jeden gościu w rodzinie robi za cybercopa i całkiem sobie tę robotę chwali!

Cześć @Ethanak,

nie tylko z policją można wiązać swoją przyszłość, można jeśli jest się dobrym zostać niezależnym specjalistą od testów penetracyjnych  i być wynajmowanym przez firmy do oceny bezpieczeństwa ich sieci. Powstają też "Wojska Obrony Cyberoprzestrzeni" co według mnie jest ciekawszą opcją niż praca w policji. No i można też przejść na "ciemną stronę mocy" i zostać złym crackerem (bo wszyscy wiemy, że hakerzy są zawsze dobrzy) i zarabiać krocie - czego nikomu nie polecamy bo to niebezpieczna praca 😉

Pozdrawiam

• Lubię! 2

Ja bym proponował zacząć od poczytania co znaczy IT Security - bo jak widać po wpisach to nie do końca zrozumiane pojęcie. A ma dużo mniej wspólnego z filmami, gangsterami i hackerami niż z tym co robi dobry administrator.

Popatrz za materiałami na ten temat na kanale Gynvaela 🙂

Jakbyś chciał też posłuchać jak od innej strony to wygląda to na kanale Bsides na youtube zobacz prezentację "red teaming w Polsce".

• Lubię! 2
  • 4 tygodnie później...

Bardzo dziękuję za odzew i odpowiedzi na moje pytania. Jestem w trakcie przeglądania kanałów podesłanych przez was. Mam nadzieję, że pomogą się rozwinąć. Dzięki 🙂

• 3 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...