Skocz do zawartości

Jak powinna wyglądać opcja samodzielnej oceny własnych umiejętności?

Treker

Pomocna odpowiedź

Cześć,
pora, aby po PPF zająć się kolejnym ważnym tematem, który ułatwi dyskusje na forum. Mowa o opcji samodzielnej oceny własnych umiejętności. W praktyce chodzi o pola w profilu, którymi każdy może określić swój stopień zaawansowania. Dzięki temu udzielanie pomocy na forum będzie łatwiejsze, bo będzie wiadomo komu się odpowiada. Informacje z tych pól w profilu będą widoczne w widoku tematu (np. w formie skali ocen).

Celem tej dyskusji jest głównie odpowiedzenie na 2 pytania:

1. W ilu i jakich kategoriach każdy powinien się oceniać?
  2. Jaka powinna być skala?

Moje propozycje odpowiedzi:

1. Uważam, że liczba kategorii powinna być tak mała, jak tylko będzie to możliwe. Proponowałbym ocenę w 2 ogólnych kategoriach "Elektronika" oraz "Programowanie". 

2. Proponowałbym wprowadzenie sztywnej skali np. od 0 do 5 (lub 6), która będzie odpowiednio opisana. Nie ma tutaj miejsca na "tekstowe" opisywanie własnych umiejętności*, bo taka skala nie pozwoli nam na szybka ocenę pytających podczas czytania tematów.

Poniżej moja bardzo, bardzo luźna propozycja skali: dla kategorii "Elektronika":

• Elektronika 0. Nie wiem prawie nic o elektronice i nie chcę się jej uczyć. Szukam pomocy, aby rozwiązać konkretny problem.
  • Elektronika 1. Dopiero zaczynam, nie wiem prawie nic o elektronice, ale chętnie się nauczę.
  • Elektronika 2. Rozróżniam podstawowe elementy elektroniczne, wiem czym jest prąd, napięcie i opór.
  • Elektronika 3. Radzę sobie z odtworzeniem prostych układów, które opisane są w poradnikach. Posługiwanie się miernikiem nie sprawia mi większych problemów. Opanowałem materiał z kursu podstaw elektroniki poziom 1.
  • Elektronika 4. Radzę sobie z odtworzeniem w praktyce bardziej zaawansowanych układów, które opisane są w poradnikach. Potrafię odnaleźć i naprawić większość swoich błędów. Samodzielnie tworze proste układy. Opanowałem materiał z kursu podstaw elektroniki poziom 1 oraz poziom 2.
  • Elektronika 5. Znam dobrze podstawy i wykosztuję je do budowy swoich prostych projektów. Jeśli trzeba to korzystam z not katalogowych. Potrafię narysować schemat i zrobić projekt prostej PCB.
  • Elektronika 6. Radzę sobie bardzo dobrze z elektroniką. Nie mam problemów z odtwarzaniem gotowych projektów lub realizacją swoich pomysłów od zera. Potrafię diagnozować układy, odnajdywać błędy. Jestem w stanie tworzyć rozbudowane projekty.

Nie jestem obecnie zadowolony z mojej propozycji skali, ale publikuje ją jako punkt wyjściowy. Zachęcam do dyskusji i własnych propozycji. Oczywiście głównym celem tej skali powinna być odpowiednia selekcja osób początkujących (nie ma chyba sensu rozbijać zaawansowanych i obytych z elektroniką osób na kilka poziomów). 

Co sądzicie o zaproponowanych kategoriach oraz przykładowej skali?

------

* Możemy oczywiście wprowadzić takie pole, ale jako dodatek do skali, która będzie szybka i wygodna w interpretacji dla stałych bywalców forum

• Lubię! 1

Trzecia kategoria - "młotkologia" (jak to nazwać?). Chodzi o to, aby ktoś kto usiłuje mi wytłumaczyć jak wykonać dane mechaniczne ustrojstwo nie tracił czasu na tłumaczenie "młotek się chwyta za to drewniane", a z drugiej strony nie rozpoczynał od jakichś narzędzi o których nigdy nie słyszałem albo widziałem tylko na obrazku 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Może warto dodać też jakąś formę oceny umiejętności przez innych uczestników forum? Coś podobnego działa na linkedin-ie i wydaje się mieć sporo sensu. Na Forbocie istnieje znacznik "pomógł", czy jak się on tam nie nazywa - ale może dałoby się go rozszerzyć o "podbijanie" umiejętności osoby która pomagała?

Edytowano przez Elvis

17 minut temu, Treker napisał:

@ethanak czy chodziło Ci faktycznie o taką kategorię, która opisze umiejętności mechaniczne?

Tak, jak najbardziej. Np. Czy potrafisz obliczyć rozkłady sił i zaprojektować samodzielnie układ mechaniczny.. ? czy coś w tym stylu, np. manipulator, policzyć obciążenia i optymalne wymiary części maszyn. Taka wiedza ma wielką wartość w kontekście robotyki. Tym sposobem będą 3 kategorie a jak ktoś będzie miał ocenę 666 to będzie wiadomo, że mechatronik specjalista 🤣

12 minut temu, Elvis napisał:

Może warto dodać też jakąś formę oceny umiejętności przez innych uczestników forum?

Panowie, nie róbmy z forum koła wzajemnej adoracji... myślę, że reputacja i ilość "pomógł" jest tu wystarczającą wykładnią.

22 minuty temu, ethanak napisał:

Coś w tym stylu - oczywiście do przemyślenia, to tylko taka luźna propozycja.

Ok zapisuję sobie jako propozycję. Nie mówię, że "nie", ale zastanawiam się tylko jaki statystycznie procent tematów utyka z powodu niewystarczającej wiedzy związanej z mechaniką? Wydaje mi się, że mały, ale może to tylko moja wrażenie? Bronię małej liczby kategorii dlatego, że im będzie ich więcej tym mniej osób wypełni je w profilu (i zrobi to rzetelnie).

21 minut temu, Elvis napisał:

Może warto dodać też jakąś formę oceny umiejętności przez innych uczestników forum? Coś podobnego działa na linkedin-ie i wydaje się mieć sporo sensu. Na Forbocie istnieje znacznik "pomógł", czy jak się on tam nie nazywa - ale może dałoby się go rozszerzyć o "podbijanie" umiejętności osoby która pomagała?

Tak, to dobry pomysł, ale... z założenie tak powinny działać oceny postów, które przekładają się na reputację. W tej chwili stosunkowo mało osób korzysta z oceny postów (mimo moich starań o podkreślenie istnienia tej opcji). Obawiam się, że dodanie osobnego przycisku wcale nie zwiększy skuteczności tego mechanizmu. Po drugie, te skale ocen raczej przydadzą się w przypadku nowych, początkujących osób. Nie wiem jak w tym kontekście przydałby się ten licznik.

3 minuty temu, Treker napisał:

zastanawiam się tylko jaki statystycznie procent tematów utyka z powodu niewystarczającej wiedzy związanej z mechaniką? 

No właśnie, może jest to spowodowane małym zasobem merytorycznym serwisu w tym zakresie. Mechanika jest niemniej pasjonująca jak elektronika czy informatyka, kwestia tylko dostępności wiedzy podawanej w przystępny sposób, ale oczywiście nie wszystko na raz. Jak będzie atrakcyjnie przedstawiona to rozwinie się samo i samo przyciągnie ludzi obeznanych w temacie. Jak by na to nie patrzeć tak temat mechaniki na forbocie jednak nieco zaniedbany.

System samooceny uważam za dobry pomysł, życie zweryfikuje prawdziwość tej oceny i jeśli będzie przesadzona to będzie działać na niekorzyść opinii/reputacji jej właściciela. Zgodnie z dewizą "mów prawdę lub milcz" 😜

12 minut temu, atMegaTona napisał:

No właśnie, może jest to spowodowane małym zasobem merytorycznym serwisu w tym zakresie. Mechanika jest niemniej pasjonująca jak elektronika czy informatyka, kwestia tylko dostępności wiedzy podawanej w przystępny sposób, ale oczywiście nie wszystko na raz. Jak będzie atrakcyjnie przedstawiona to rozwinie się samo i samo przyciągnie ludzi obeznanych w temacie. Jak by na to nie patrzeć tak temat mechaniki na forbocie jednak nieco zaniedbany.

Chyba się nie zrozumieliśmy. Według mnie, informacja o poziomie wiedzy "mechanicznej" osoby zadającej pytanie, przydaje się na naszym forum dość rzadko. W zdecydowanej większości przypadków problemem jest to, że nie wiemy co dana osoba wie na temat elektroniki lub programowania. Bardzo rzadko zdarza się sytuacja, w której piszemy komuś "wykorzystaj drukarkę 3D", a on odpisuje, że nie wie co to jest.

Bardziej chodzi mi nie o "wiedzę mechaniczną" (czymkolwiek by ona nie była) tylko praktyczną umiejętność posługiwania się narzędziami. Zauważ: przy elektronice masz cały kilkuczęściowy kurs dotyczący jednego tylko narzędzia - mianowicie lutownicy. Być może o młotku takich kursów pisać nie trzeba - nauka jest co prawda bolesna (walnięcie się w palec) ale za to szybka i trudna do zapomnienia, ale bardziej skomplikowane narzędzia takich umejętności wymagają 🙂

Co do wykorzystania drukarki 3D... każdy pewnie wie co to jest, większość albo takie ustrojstwo ma albo ma jakiś dostęp... co nie jest równoznaczne z umiejętnością posługiwania się tym sprzętem 🙂

Cóż, jak w każdym dobrym programie powinna być jakaś obsługa wyjątków, prawda? Robotyka to też mechatronika więc w mniejszym lub większym stopniu jednak mechanika a drukarka 3D nie do wszystkiego się nadaje jednakowo dobrze to raz a dwa to wydrukować na niej części zgodnie z prawami mechaniki a byle było to też różnica.

1 minutę temu, atMegaTona napisał:

Cóż, jak w każdym dobrym programie powinna być jakaś obsługa wyjątków, prawda? Robotyka to też mechatronika więc w mniejszym lub większym stopniu jednak mechanika a drukarka 3D nie do wszystkiego się nadaje jednakowo dobrze to raz a dwa to wydrukować na niej części zgodnie z prawami mechaniki a byle było to też różnica.

@atMegaTona doceniam chęć pomocy i udzielania się w tym temacie, ale jakoś nie potrafię z tej wiadomości wyciągnąć żadnego wniosku odnoszącego się do głównego tematu tej dyskusji 😉 Postaraj się może trochę klarowniej przedstawiać swoje pomysły, bo ciężko tu coś wyczytać konkretnego.

6 minut temu, ethanak napisał:

Bardziej chodzi mi nie o "wiedzę mechaniczną" (czymkolwiek by ona nie była) tylko praktyczną umiejętność posługiwania się narzędziami. Zauważ: przy elektronice masz cały kilkuczęściowy kurs dotyczący jednego tylko narzędzia - mianowicie lutownicy. Być może o młotku takich kursów pisać nie trzeba - nauka jest co prawda bolesna (walnięcie się w palec) ale za to szybka i trudna do zapomnienia, ale bardziej skomplikowane narzędzia takich umejętności wymagają 🙂

@ethanak to może raczej coś w rodzaju bycia ogólnym majsterkowiczem? Jednak opisanie skali w takiej kategorii to będzie dopiero wyzwanie 😉 Czekam na jeszcze inne praktyczne przykłady, bo samą lutownicę to na upartego można podciągnąć gdzieś pod kategorię z elektroniką. Można do opisów dodać informacje o płytkach stykowych, uniwersalnych, lutowaniu etc.

21 minut temu, Treker napisał:

@atMegaTona doceniam chęć pomocy i udzielania się w tym temacie, ale jakoś nie potrafię z tej wiadomości wyciągnąć żadnego wniosku odnoszącego się do głównego tematu tej dyskusji 😉 Postaraj się może trochę klarowniej przedstawiać swoje pomysły, bo ciężko tu coś wyczytać konkretnego.

Konkretniej się już nie da - Jeśli chcesz wprowadzić jakąś skalę samooceny to uważam, że powinny być w niej zawarte wszystkie 3 czynniki dotyczące tematyki forum czyli elektronika, informatyka (programowanie) i mechanika (budowa maszyn). Czyli mechanika w sensie akademickim a nie w sensie bycia mechanikiem od "walenia" młotkiem z uwzględnieniem konieczności trzymania go za drewnianą stronę.. mam nadzieję, że teraz jaśniej się wyraziłem 🙂