Skocz do zawartości

Raspberry Pi 4 do wysyłania SMSów

henryxxl

Pomocna odpowiedź

Witam.

W ramach nauki chcę wykonać urządzenie które wysyła smsy, odbiera połączenia. modem chcę wykorzystać na usb lub coś na rs232. Jako konfigurację chcę zrobić stronę internatową coś jak w router (lokalnie) na której będę dodawał kontakty. Teraz zastanawiam się jak to ugryźć i z czego skorzystać, php i skrypty python? może koledzy mają jakiś pomysł?

Pozdrawiam 😉  

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

21 minut temu, ethanak napisał:

Owszem, znam i stosuję. Po prostu piszę skrypty w Pythonie.

Potwierdzasz więc, że logika podpowiada, aby zrobić szybko przez początkującego najlepiej połączyć PHP z czymś tam? Może być Pythonie, który osobiście nie podoba mi się (Bascom też mi się nie podoba ale są i wyznawcy tego języka), może być BASH, C, C++ może coś tam jeszcze jest (Java?).

Według mnie najprościej PHP + popularny ostatnio (co nie znaczy najlepszy) Python.

Może aż tak się nie wypowiem w temacie bo mistrzem aplikacji webowych nie jestem, ale właśnie jako zlekka laik to mnie jednak urzekł Python i Django, może da się w tym zrealizować to co chciałby autor. 

Najlepiej pisać wszystko w jednym języku. Python nadaje się świetnie do skryptów/aplikacji webowych. PHP teoretycznie może być użyty do skryptów działających "poza webem" (typu "wyślij sms", "odbierz sms" itd.).

Problemem mogą być biblioteki. Wspomniany framework Django nadaje się do obu typów - przy czym w większości przypadków można użyć tych samych bibliotek.

Tu akurat Python wygrywa. Ale jeśli ktoś chce to i do PHP pewnie coś znajdzie - choćby taki ewenement, jak pgphp (tak, takie coś istnieje). Rzecz w tym, aby jeśli ktoś musi wynaleźć nowy rodzaj koła, musiał zrobić to tylko raz.

3 minuty temu, ethanak napisał:

Najlepiej pisać wszystko w jednym języku

Proponuję Assembler.

4 minuty temu, ethanak napisał:

PHP teoretycznie może być użyty do skryptów działających "poza webem" (typu "wyślij sms", "odbierz sms" itd.).

Jak serwer jest Twój, bo u dostawców usług może być różnie.

5 minut temu, ethanak napisał:

Tu akurat Python wygrywa.

Zauważ, że większość przykładów na cokolwiek szybciej znajdzie w PHP niż w Python.

Początkującemu na AVR kiedyś doradziłbym Bascom, teraz Arduino oczywiście z długą listą, ze to tylko tymczasowo.

Jeśli zaś chodzi o temat autora, to jak program przeniesie "gdzieś tam" może być różnie. Im więcej w PHP tym lepiej dla niego. Prawa dostępu do zasobów (USB, COM, nawet partycja na dysku) mogą być problemem.

• Nie zgadzam się! 1

Jeśli przeniesie "gdzieś" to po co mu dostęp do hardware?

Przede wszystkim: mówimy o własnym serwerze (nieważne, czy to RPi, czy jakiś wypasiony IBM). Jest adminem, może sobie zainstalować co chce, skonfigurować jak chce. Nie obowiązują go jakiekolwiek restrykcje dotyczące współdzielonych maszyn.

Druga sprawa: piszesz, że więcej można znaleźć na PHP, niż Pythona. A tu się nie zgodzę. Być może inaczej szukamy - może Ty nie potrafisz znaleźć pythonowego rozwiązania, być może ja nie potrafię znaleźć rozwiązania w PHP. Ale uwierz mi - nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem czegoś w Pythonie, a poszukiwania PHP kończyły się czasem fiaskiem.

Co do "imwięcejów w php co działają na współdzielonych serwerach" - ostatnie przepisywanie prostego skryptu w PHP bo na wersji 7.x curl nie działa prawidłowo do końca utwierdziło mnie w przekonaniu, że PHP nadaje się do zrobienia bloga nastolatki; wszystko bardziej skomplikowane wymaga jakiejś wiedzy tajemnej o różnicach między wersjami subminor i co działa na której.

Żeby nie być gołosłownym: pamiętasz może problemy z uruchomieniem OSCommerce na PHP 5? Do dziś nie rozumiem, co miało znaczyć $this=null - ale ta magiczna instrukcja zadziałała...

• Lubię! 1

A jak przekazać informację z jadłospisu w knajpie żonie żeby zrobiła takiego kotleta?

Jaki skrypt w PHP, jaki w Pythonie, po ciężką cholewę Ci tam drugi język?

Napisz co chcesz zrobić, a nie "jak" jeśli nie wiemy "co".

2 godziny temu, henryxxl napisał:

Zacznijmy od php i python w jaki sposób zrobić przekazywanie informacji z php do skryptu python?

shell_exec() ale musisz nadać odpowiednie uprawnienia do zasobów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.