Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Zaczynam budowę LF i generalnie mam pytania odnośnie schematu:

a to czysty schemat:

Moje pierwsze pytanie dotyczy tego czy zrobiłem dobrą listę potrzebnych elementów :

-mikro-kontroler ATmega8

-5xdioda 5x rezystor 670 Ohmów diody będą wskazywały stan czujników

-5x czujniki CNY70 użyje też do czujników 5x rezystor 47k Ohmów 5x rezystor 330 Ohmów

-włącznik

-Gold piny

-stabilizator Low Drop Out L4940V5 w układzie z kondensatorami 1000μF (elektrolityczny)i 2x100nF(ceramiczny) potrzebny do zredukowania napięcia

-jeszcze do filtrowania AVREF i AVCC użyto na pewno 2x kondensatory 100nF(ceramiczne ) i 2x kondensatory 22pF (ceramiczne) , ale dalej nie wiem co tam jest .

-2x serwo mechanizmy , które już posiadam

Drugie pytanie jest następujące widziałem w kilku LF na tym forum użyty mostek L293 w jakim celu się go stosuje . Proszę o pomoc był bym bardzo wdzięczny , bo jak narazie staram się wykonać projekt pcb ale dennie mi to idzie jak na razie mam tylko schemat dla czujników.

zobacz ze z atmegi jest wyjscie od pinu 24 do 28 na jakieś gniezdo. pewnikiem to wyprowadzenie jest na płytke gdziej znajduje sie L293D i do niego podłaczasz serwa.

feriar, gadasz głupoty. 24-28 to piny do podpięcia czujników, zobaczyłbyś dokumentację robota, z którego wziąłeś schemat (z resztą nie pisząc z jakiego robota) i by się rozwiały twoje wątpliwości. Znając życie jednak, wziąłeś ten schemat z tematu profesorka (damn...), który to wziął go z dokumentacji robota Bizonek. Robta tego znajdziesz na tej stronie: www.konar.pwr.wroc.pl

no tak to jest schemat z Bizonka juz pisałem skąd mam ten schemat , ale czytając dokumentacje tegoż robota nic nie ma na temat mostka L293 więc pytam właśnie co daje jego użycie ?

Proszę o odp. na moje pytania czy ta lista elementów jest poprawna i jeszcze jedno pytanie gdzie podpiąć serwo

Dzisiaj zakupiłem wymienione wyżej elementy , bardzo was proszę o odp. na moje pytanie w jakim celu stosuje się mostek L293 i gdzie podłącza się serwo według tego schematu ?

Łooo jejku, Dotli, Ty w ogóle czytasz to forum czy tylko zadajesz pytania? Weź sobie poszukaj na forum o mostkach i się ogarnij, poszukaj o przerabianiu serw, to przynajmniej może sam do jakichś wniosków dojdziesz.

Dotli, zakładając konto na tym forum, zaakceptowałeś regulamin. Dlaczego go nie przestrzegasz? Przeczytaj uważnie, zwłaszcza punkt 3a - z mojej strony na dzień dzisiejszy upomnienie, więcej upomnień nie będzie. Temat zamykam.

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...