Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

@mcwo82 już dawno nie było u nas żadnego nowego robota minisumo! Dzięki za szczegółowy opis - na pewno będzie inspiracją dla wielu osób 🙂

Co prawda minisumo to akurat nie moja bajka ale zainteresowała mnie koncepcja "niewidzialności". Jestem ciekaw, czy:

• zmiana kształtu i materiału obudowy (przecież nie musi odbijać w 100% światła w kosmos, ważne aby nie odbijała w stronę przeciwnika) nie pomogłaby w osiągnięciu lepszych efektów;
  • użycie innych czujników (np. coś w stylu VL53L1X) które da się schować za szkłem nie zlikwidowałoby problemu z otworami na czujniki.

Ot, takie moje przemyślenia...

@Treker @jas123 Dzięki! 🙂

@ethanak Dzięki za odpowiedź.

Mam pytanie, co rozumiesz przez zmiana kształtu obudowy? Wydaje mi się, że wybrany przez nas kształt jest blisko optymalnego... 

Odnośnie czujników to w czasach jak robot był budowany to królowały sharpy GP2Y0D340K  i nie było nic lepszego pod względem dokładności i szybkości. Btw. tak na szybko spojrzałem i widzę że te VL53L1X też nie są tak szybkie jak sharpy.

Pozdrawiam.

Maciek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...