Skocz do zawartości

Sterowanie elektromagnesem 230 V

c15wito

Pomocna odpowiedź

Witam, i krótko, Arduino Uno, moduł przekaźnika i program sterujący. Działa to tak, przycisk włączony, pauza 1 s. przekaźnik działa 2 s. i stop. Wszystko działa ok., z podłączoną do przekaźnika diodą,

silnikiem dc, z żarówką 230volt też, ale z pompą elektromagnetyczną już nie,(cewka z ruchomym rdzeniem), układ wzbudza się około 3 razy. W czym jest problem? Dodam, że Arduino zasilam z akuu. Wspomnę też, że pompa włączona bezpośrednio do sieci, nie wpływa ujemnie na pracę układu. Uprzejmie proszę o jakieś porady.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@c15wito jak dokładnie podłączyłeś przekaźnik do Arduino? Masz diodę wpiętą równolegle do cewki przekaźnika? Czy załączanie tej pompy nie powoduje zwyczajnie zakłóceń zasilania, które jest doprowadzone do Arduino UNO?

Witam szanownych Kolegów i dziękuję  za zainteresowanie moim problemem, który rozwiązałem stosując przekaźnik ssr. Przepraszam też za krótki opis, ale w nim było wszystko podane, kod programu był prawidłowy, bo układ w innej konfiguracji tj. moduł przekaźnika (z diodą) z podłączoną diodą led, później ten sam moduł z żarówką led działał bez zarzutu. Schody zaczynały się gdy do modułu przekaźnika podłączyłem pompę elektromagnetyczną, taką z ekspresu do kawy, czyli, jeszcze raz napiszę, zbudowaną z cewki zasilanej napięciem sieci, i ruchomego rdzenia - tłoka z dwoma zaworkami. Tak więc nie ma tu żadnych styków, które mogłyby "siać" zakłócenia. I tak jak wspomniałem, ta sama pompa pracująca bezpośrednio z sieci leżąca przy pracującym arduino nie miała żadnego wpływu na układ. Jeszce raz dziękuję i temat zamykam, chyba że któryś z Kolegów zechce mnie jeszcze przepytać. Przy okazji, układ ten to sterowanie do dozownika mydła, bo fabryczne stosunkowo drogie i bardzo kapryśne, a jak tanie, to jeszcze bardziej kapryśne. Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.