Skocz do zawartości

Regulacja fazowa wentylatora 230

Pomocna odpowiedź

• 6 miesiące później...

Cześć wszystkim.

Podłącze się pod temat kolegi. W przypadku użycia przekaźnika SSR proponowanego w wątku jak wygląda sterowanie prędkością wentylatora? Czy mogę tutaj użyć bezpośrednio PWM z arduino?

Witam, niestety nie używałem przekaźnika SSR, tak też ciężko będzie mi się wypowiedzieć, a nie zagłębiałem się w ten temat ale z czego co widzę zasilanie mają od 3V, tak myślę że można bezpośrednio, ale w razie jakieś awarii, uszkodzenia nie był bym na 100  % pewien czy nie uszkodzi mi arduino. Pewnie są osoby które posiadają o wiele większą wiedzę w tym temacie.

• Lubię! 1
1 minutę temu, Rikardo napisał:

ale w razie jakieś awarii, uszkodzenia nie był bym na 100  % pewien czy nie uszkodzi mi arduino

Przekaźnik SSR powinien mieć izolację galwaniczną (podobnie jak zasilacze), ale jak trafisz na lipnego producenta to może jej nie mieć 😄 Ogólnie kupowanie SSR to gra w ruletkę, bo ciężko odróżnić oryginał od podróbki bez rozbierania i usuwania żywicy.

2 minuty temu, Rikardo napisał:

zasilanie mają od 3V

Niby mają od 3V, ale na tych 3V nie zawsze chcą działać... Przy 5V zwykle jest już OK 😉 

• Lubię! 2
  • 2 miesiące później...
Dnia 24.11.2022 o 07:28, bluewolv napisał:

Mam wolny przekaźnik mechaniczny z optoizolacją to najwyżej podłączę przez niego jako zabezpieczenie. Problem miałem jak rozwiązać sterowanie prędkością.

Dla zainteresowanych - zrobiłem regulację na AVT1613 (próbowałem pierwsze na 1813, ale nie sprawdził się absolutnie), jako że stwierdziłem iż regulacja przez SSR mnie przerasta.

Działa w miarę, problem jest ze stabilnością obrotów po jakimś czasie. Podejrzewam, że to wpływ temperatury w kotłowni. Jakby ktoś miał rady jak zaradzić - zamieniam się w słuch.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...