Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Ok, bardzo dziękuję, też jakoś bardziej przekonuje mnie ten opis programatora 🙂

Czyli kupiłem złą podstawkę, ale nie szkodzi, bo i tak nie podołam z płytkę od razu na 3 podstawki, więc zrobiłem na jedną. Miejsca podłączone szarą kreską będę połączone kabelkiem nad płytką.

pytka.th.jpg Wszystko OK ? (to moje pierwsze kroki w takim programie).

To jest rzut z góry, oczywiście do druku, bez elementów i w odbiciu lustrzanym idzie.

Pozdrawiam.

Komentarz dodany przez: Nawyk

Przeniosłem do nowego tematu.

Jest źle - nie widzę podpiętej masy (10 pin). Brakuje wyjścia na zewnętrzne zasilanie 5V, czyli dorób po prostu dwa goldpiny; tekst "ATtiny2313" będzie na płytce w lustrzanym odbiciu (wyobraź sobie jak będzie wyglądać pcb po stronie miedzi kiedy przyprasujesz ten toner). Polecam program Eagle - moim zdaniem lepszy na początek niż diptrace. I lepiej zamieszczać schematy niż pcb - przynajmniej w przypadku eagle, bo program sam dba o to, by połączenia się zgadzały, a wszystko jest czytelniejsze.

• Pomogłeś! 1

Witam.

Widzę, że narozrabiałem i trzeba było przenieść, przepraszam.

Masę już podłączyłem, musiało mi to umknąć. 😳

Co do zasilania to chyba czegoś nie rozumiem, bo jest na płytce miejsce gdzie je się podpina, czyli do masy i do +. Czy jeszcze gdzieś jest to potrzebne ?

Co do tekstu to faktycznie, nie pomyślałem, mam laminat jednostronny więc nie będę już kombinował z tym i go usunąłem.

Odnoście Eagle to program mam, czytałem jakieś tutoriale o tym, jednak nie potrafię tego ogarnąć. Znalezienie w elementach Attiny2313 zajęło mi przeszło 15 min. Na razie zostanę przy DipTrace.

Ale mi o to chodzi, że chcę sam 🙂

ATtiny2313 jest podana w kursie bascoma jako przykład, i używając tego uC większość pytań jest już zadanych w dziale o tym i nie będę musiał truć o wszystko.

Gdzie mam na płytce jeszcze zasilanie podłączyć ? Przelecę się dziś do punktu ksero to może na papierze kredowym zrobię już odbitkę.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

No to jak chcesz sam to się mecz z tym sam. Jakoś nie widzę, strasznej różnicy pomiędzy tymi prockami, każdy ma porty, każdy ma jakąś częstotliwość, każdy ma pamięć, każdy się tak samo programuje, a to że jeden ma więcej nóżek i pamięci to żadna w sumie różnica.

W sprawie zasilania - jeśli dobrze pamiętam, programator stk200 jest zasilany z układu. Pisałem Ci, że w przypadku USB zasilasz z kompa, przy LPT musisz się gimnastykować. Chodzi o to, by pod VCC podpiąć np. zasilacz od komórki (niektóre dają napięcie 5V) i by połączyć GND zasilacza i programatora.

No dobrze, wszystko chyba rozumiem, ale na schemacie zrobiłem "coś" takie kółko z + i - gdzie właśnie ma być podpięty zasilacz, z opisu programatora wynika, że on zasila się z układu, czyli nie potrzeba osobnego do niego, tylko wystarczy zasilić tak jak na moim "projekcie":

Czy aby na pewno czegoś brakuje ?

Pozdrawiam i dziękuję.

"coś" takie kółko z +
To się nazywa kondensator, i to elektrolityczny 🙂 Jeśli traktujesz go jako złącze, to wszystko w porządku. PCB wydaje się być ok.
  • Pomogłeś! 1
  • 3 miesiące później...

No i świetnie 😋 Nie mogłem znaleźć nic "trafniejszego" w elementach DipTrace, więc dałem to, teraz dopiero zauważyłem, że możecie to traktować jak kondensator.

Czyli teraz czas dorwać papier kredowy i kolegę z laserówką ;]

Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję.

-------

edit. 6 lipca 2010.

Witam ponownie, dziś dostałem papier kredowy, wydrukowałem schemat i wykonałem płytkę... i dopiero potem pomyślałem 🙁 Elementy typu: kontur mikrokontrolera, te obwódki dookoła styków od wejścia KANDA i kółka dookoła + i - również wyszły na płytce i wychodzi na to, że wszystkie te styki są połączone 🙁 Nie mogę znaleźć w opcjach, jak usunąć z projektu płytki do druku te zielone kontury elementów... Jak mam to zrobić ? (używam DipTrace).

Pozdrawiam.

Poszukaj opcji "display" lub "show/hide layers"

Przynajmniej tak jest w Eagle'u... 😉

A jak nie znajdziesz to przerzuć się na Eagle 😅 , nie jest taki straszny jak się wydaje, ja obsługi nauczyłem się w 3 popołudnia 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...