Skocz do zawartości

Sterownik PLC Siemens czy mikrokontroler ATmega - co wybrać?

0livaw

Pomocna odpowiedź

Samo pytanie jest idiotyczne, coś w rodzaju "Czy tani silniczek spalinowy zastąpi wreszcie Twój drogi, wciąż niespłacony samochód?". Jasne, po dodaniu baku z pudełka po ciastkach, kółek od roweru, zespawanej z rurek ramy, przekładni łańcuchowej, sprzęgła i fotela z pokoju babci będziesz mógł pojeździć po podwórku w chmurze spalin.

Tak naprawdę jest to bezsensowne pytanie, w celu programowania jakiegoś sterowniczka marki X, który nigdy nie dorówna temu S1200 od Siemensa. Równie dobrze można by napisać "Czy kosiarka z LIDLA za 280zł zastąpi kombajn zbożowy za 280 000 zł?" Odpowiedz brzmi NIE, ponieważ jest to sprzęt innej klasy i do innych zastosowań.

PS. A tak prywatnie, to myślałem że czasy takich dziwnych sterowników już się skończyły, a tu proszę. Notabene na ATMEga 128 jest postawiony chyba Przekaźnik kompaktowy Zelio Logic.

W czasach EASY E4 i Siemens LOGO 8, wydaje mi się, że takie dziwne, nie standardowe sterowniki są tylko sztuką dla sztuki, zapakowaną w obudowę na szynę t-35. Takie układy sam budowałem jakieś 12 lat temu, na ATMega 8, ale wtedy po prostu cenowo, nie było dla nich alternatywy. Dziś chyba już wszystkie leżą, w śmietniku, może jeszcze jedna, dwie maszyny gdzieś na tym chodzą?

Edytowano przez BlackJack
  • Lubię! 1

Pracuje w automatyce około`15lat. Nie będę w tym miejscu rozprawiać nad wyższością rozwiązań czołowych producentów sterowników nad tymi mniej znanymi. Chciałbym jedynie zwrócić uwagę na kwestie wyboru sterownika z punktu widzenia przemysłu.

Wyobraź sobie sytuacje następującą: Jesteś menagerem maintenance w dużym zakłądzie produkcyjnym i odpowiadasz za zapewnienie ciągłości produkcji od strony parku maszynowego. Ze strony wyższych przełożonych rozliczany jesteś za czas zatrzymania produkcji w jakiejś jednostce czasu. Powiedzmy że godzina zatrzymania produkcji na którejś z linii to koszt 80 000zł. Jak w kontekście takiej kwoty wygląda mikro oszczędność nawet w odniesieniu do bardzo drogiego sterownika PLC?

Jako wspomniany menager odpowiadasz także za kadrę ludzi zajmujących się parkiem maszynowym. Czy łatwiej będzie znaleźć pracowników znających Alan Bradley/Simens/Mitsubischi, czy "to coś" z dołączonego załącznika?

Dalej jesteś owym menagerem. Zła informacja- magazyn części zamiennych to również twoje zmartwienie. W korporacjach takie przybytki traktowane są jako koszt- zamrożone pieniądze. Niestety zakład jest duży i w magazynie jest już najpotrzebniejszych części na 20 000 000zł. Czy kupując/budując nowe maszyny zadbasz o standaryzację komponentów z pozostałymi maszynami, czy zastosujesz nowe podzespoły generując tym samym konieczność doposażenia magazynu o nowe części? 

Tyle z aspektów ekonomicznych. Sam jestem automatykiem, ale zdążyłem się już przez lata nasłuchać... i prawdę mówiąc nie chciało by mi się uczyć pracy na jakimś wynalazku wiedząc, że mi się to nigdzie więcej nie przyda. Chyba już jestem stary.

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 9.11.2020 o 11:39, 0livaw napisał:

Idąc Waszym tokiem rozumowania, to wydaje mi się że nie każdy potrzebuje ciężarówki/wywrotki aby przewieźć 50 kg piasku.

Chciałem tylko dodać, że program do sterownika można również napisać w środowisku CPDev, więcej o nim poniżej:

Pakiet inżynierski CPDev.

Nam bardziej chodzi o to, że porównanie zaprezentowane w zalinkowanym artykule jest nieadekwatne. Mam wrażenie że autor, nawet nie ma bardzo pojęcia co ze sobą porównuje,. Zestawienie Siemensa S1200 z czymś na ATMedze, jest po prostu bezsensowne.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.