Skocz do zawartości

Zasilanie dwóch silników przy Arduino.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie !

Z góry przepraszam jeśli zaśmiecam swoim  (pewnie dla wielu banalnym) tematem, ale mam pewien problem/ potrzebuje naprowadzenia w dobrą stronę.

A więc od początku:

Od niedawna działam na Arduino, mam pewien swój projekt, którym podzielić się chciałbym dopiero po jego skończeniu. Chce aby była w nim możliwość sterowania z płytki Arduino UNO silnikiem krokowym i pompą perystaltyczną. Problem w tym, że gdy staram się robić to przy podłączeniu przez USB do laptopa to: silnik krokowy działa ładnie pięknie, natomiast pompa stoi i ani drgnie. Co innego, jeśli załączę najpierw pompę - wtedy śmiga jak trzeba, ALE do momentu aż nie załączy się silnik. Miało by to działać na zasadzie takiego schematu : 10 sekund działania silnika, silnik STOP - 5 sekund działania pompy, pompa STOP - 10 sekund działania silnika... i tak w kółko kilka razy. O ile z programem (myślę) sobie radze, to zatrzymałem się w tym miejscu i nie mogę dalej ruszyć 😕

Proszę, oświećcie mnie, czy idę w dobrym kierunku. Otóż: Myślałem nad zakupem jakiegoś zasilacza do płytki - czy to będzie to? Czy wtedy pompa i silnik będą mogły pracować równocześnie? Najpierw kupiłem baterie 9V i podłączyłem do płytki, ale było wciąż to samo. 😕

Mam namyśli coś takiego: "UNIWERSALNY ZASILACZ IMPULSOWY 12V 1A" . Pytanie czy to wystarczy? Czy szukać z większym napięciem i natężeniem?

Oto jakiego silnika i pompy używam: 

*Silnik krokowy z przekładnią 28BYJ-48 5V/ 0.1A/ 0,03Nm ze sterownikiem ULN2003

*POMPA :https://allegro.pl/oferta/pompa-perystaltyczna-200-ml-min-dozujaca-9371018622?snapshot=MjAyMC0xMC0yMFQyMjowMDo1Ny43NzNaO2J1eWVyO2VkZTA4ZDU5NjQ1OTQwMDYwMjBiOWE0OTM5MjZlNWVjNjBjMjg4MzU1Njk3MjAxMWY1NjExYTRjNGY3OGI0MjU%3D

**Zasilacz o którym myślę: https://allegro.pl/oferta/uniwersalny-zasilacz-impulsowy-12v-1a-wtyk-prosty-9081092807?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_RTV+i+AGD&ev_adgr=Inne&gclid=Cj0KCQiA-rj9BRCAARIsANB_4ABIR1VNLZfqizZTPKt6IPAhmGNCj3puNWYXfjNeC1Q-i_3suFfgKd4aAg7nEALw_wcB

Bardzo proszę o naprowadzenie mnie na właściwą ścieżkę, abym mógł ruszyć z projektem dalej. Jeszcze raz przepraszam za moją nieudolność, ale człowiek uczy się całe życie, a wole się też upewnić i zapytać, niż wydawać bez sensu pieniądze 😉 Pozdrawiam wszystkich!

• Lubię! 1
Dnia 13.11.2020 o 21:30, skowroneg napisał:

Od niedawna działam na Arduino, mam pewien swój projekt, którym podzielić się chciałbym dopiero po jego skończeniu. Chce aby była w nim możliwość sterowania z płytki Arduino UNO silnikiem krokowym i pompą perystaltyczną. Problem w tym, że gdy staram się robić to przy podłączeniu przez USB do laptopa to: silnik krokowy działa ładnie pięknie, natomiast pompa stoi i ani drgnie.

Zasilanie takich projektów przez USB to proszenie się o kłopoty 🙂 Zakłócenia generowane przez napędy sprawiają, że Arduino nie może działać poprawnie.

Dnia 13.11.2020 o 21:30, skowroneg napisał:

Czy wtedy pompa i silnik będą mogły pracować równocześnie? Najpierw kupiłem baterie 9V i podłączyłem do płytki, ale było wciąż to samo. 😕

Bateria 9 V jest dobra do krótkich testów, ale nie nadaje się do zasilania "prądożernych" układów - ona nie ma dużej wydajności prądowej. 

Zasilacz 12 V, jeśli silni krokowy potrzebuje 5 V to zły wybór - będziesz musiał po drodze wstawić jeszcze jakąś przetwornicę. Jakim napięciem zasilasz tę pompę? Może damy radę dobrać jakiś inny zasilacz, który będzie od razu pasował do tych napędów 😉

• Lubię! 2
8 godzin temu, Treker napisał:

Jakim napięciem zasilasz tę pompę? Może damy radę dobrać jakiś inny zasilacz, który będzie od razu pasował do tych napędów 😉

Pompę podłączam do Vin i oczywiście do masy, a płytkę pod USB. Korzystam również z Tranzystora N-MOSFET IRF520NPBF - THT, ponieważ tak podpowiadało circuito.io i jak pisałem wyżej wszystko działa, kiedy jest sama pompa 🙂

@skowroneg w takim razie najlepiej chyba będzie wykorzystać zasilacz na 12 V podłączony do Arduino i z Vin zasilisz sobie pompę, a do tego dodaj jakąś przetwornicę, która obniży napięcie dla silnika. Na pewno nie wyciągaj tych 5 V prosto z Arduino, bo wbudowany stabilizator nie da rady zasilić silników.

(edytowany)

@Treker 

1 godzinę temu, Treker napisał:

@skowroneg w takim razie najlepiej chyba będzie wykorzystać zasilacz na 12 V podłączony do Arduino i z Vin zasilisz sobie pompę, a do tego dodaj jakąś przetwornicę, która obniży napięcie dla silnika. Na pewno nie wyciągaj tych 5 V prosto z Arduino, bo wbudowany stabilizator nie da rady zasilić silników.

https://botland.com.pl/pl/przetwornice-step-down/2967-przetwornica-step-down-lm2596-32v-35v-3a-5903351241397.html?search_query=przetwornica&results=172

Czy o taką przetwornice chodzi? I czy taki zasilacz jak wyżej podsyłałem będzie OK?

Edytowano przez skowroneg
1 godzinę temu, Treker napisał:

Na pewno nie wyciągaj tych 5 V prosto z Arduino, bo wbudowany stabilizator nie da rady zasilić silników

Jeśli to jeden silniczek 28BYJ-48 to powinien działać nawet z wyjścia 5V Arduino (chociaż na pewno przetwornica byłaby wskazana), nie trzeba aż tak przesadzać.

Inna sprawa, że zasilanie Arduino z 12V to proszenie się o kłopoty. Ja bym dał 12V na pompę, a z przetwornicy zasilił Arduino i silnik.

5 godzin temu, ethanak napisał:

Jeśli to jeden silniczek 28BYJ-48 to powinien działać nawet z wyjścia 5V Arduino (chociaż na pewno przetwornica byłaby wskazana), nie trzeba aż tak przesadzać.

Inna sprawa, że zasilanie Arduino z 12V to proszenie się o kłopoty. Ja bym dał 12V na pompę, a z przetwornicy zasilił Arduino i silnik.

@ethanak A w jaki sposób to podłączyć?

@skowroneg jeśli przetwornica będzie miała dobrą wydajność to wtedy podłączasz 12 V do przetwornicy i do pompy, a 5 V z przetwornicy możesz podłączyć do pinu 5V na Arduino. Jeśli wszystkie masy będą ze sobą podłączone to całość zadziała poprawnie.

14 godzin temu, Treker napisał:

@skowroneg jeśli przetwornica będzie miała dobrą wydajność to wtedy podłączasz 12 V do przetwornicy i do pompy, a 5 V z przetwornicy możesz podłączyć do pinu 5V na Arduino. Jeśli wszystkie masy będą ze sobą podłączone to całość zadziała poprawnie.

Ok, a jeżeli dobieram zasilacz, to z jaką wydajnością natężenia prądu? 3A ? Czy wystarczy mniejsze?

• 2 tygodnie później...
(edytowany)

@Treker Spotkałem się teraz z takim problemem:

Mam napisany program dla silnika krokowego, wszystko działa jak powinno.

Kiedy zmieniam zasilanie z USB na zasilacz 12V, 2,5A to sprawa się komplikuje,

na początku jest wszystko ok, ale kiedy silniczek wykona polecenia to zamiast się zatrzymać i czekać na kolejne wywołanie programu ,zaczyna sam  się kręcić.

Dlaczego tak się dzieje? 😕

Czy to może być wina tego sterownika do silnika?
Wszak jest to silniczek za bodajże 7 zł, a zauważyłem, że działa to sobie jak chce i kiedy chce - raz załącza się samo, a razy nie reaguje w ogóle na przyciski.

Edytowano przez skowroneg

@skowroneg raczej wygląda to na jakiś błąd w programie lub połączeniu. Dodaj dla testu na początku programu jakieś migania diodami (w setup), będziesz wtedy widział czy przypadkiem silnik nie resetuje całego układu i czy po każdym ruchu program nie zaczyna wykonywać się od początku.

Dnia 17.11.2020 o 10:54, ethanak napisał:

maksymalny prąd jaki można bezpiecznie pobierać z arduino to 25 mA. Ten silnik pobiera 100 mA. To jest proszenie się o kłopoty. 

• Nie zgadzam się! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...