Skocz do zawartości

Nauka języka C w 2020/21

Pomocna odpowiedź

Prawda jest taka, że z każdym kolejnym językiem będzie łatwiej. Nawet z tak bardzo różnymi językami jak C i C++. A po drodze jeszcze może nawet się nauczysz programować, a nie tylko języka, wtedy to już będzie super.

• Pomogłeś! 1
Dnia 2.12.2020 o 12:41, Querto napisał:

Witam, jestem w trakcie nauki programowania arduino i od pewnego czasu myślę nad przejściem do atmel studio, a co za tym idzie nauką czystego C. Jednakże nurtuje mnie kilka pytań i mam nadzieję, że znajdzie się tutaj ktoś kto mi pomoże. 

1.Czy nauka C ma jeszcze sens ? Co mam na myśli. Większość poradników, artykułów czy książek związanych bezpośrednio z językiem C jest już trochę stara, jednocześnie coraz częściej jak szukam czegoś związanego z C znajduje C++ . Zastanawiam się czy umiejętność programowania w C przyda się na studiach z automatyki i w przyszłym zawodzie, ponieważ z tego co rozumiem jest możliwe programować mikrokontrolery w C++.

2.Jeśli nauka języka C ma sens, to jaką książkę polecacie do nauki dla początkującego? Myślałem o "Język C dla mikrokontrolerów AVR" Tomasza Francuza, jednak jest ona trudno dostępna w postaci papierowej. 

Z góry dziękuję za pomoc. 

nauczyć się jest zawsze warto. Mikrokontrolery PIC są programowane w C. 

Czytanie książek informatycznych w pdf ma swoje zalety. I tak będziesz przed komputerem aby coś zaprogramować. Możesz użyć drugiego monitora lub podzielić ekran.

14 godzin temu, Querto napisał:

Dziękuje za pomoc, mam jeszcze jedno pytanie, czy jak już się nauczę C to nauka C++ będzie łatwiejsza ?

język C++ jest językiem obiektowym. Jest to zupełnie inne podejście od języka C. 

• Pomogłeś! 1
9 godzin temu, tomecki napisał:

język C++ jest językiem obiektowym. Jest to zupełnie inne podejście od języka C. 

Język C++ jest przede wszystkim językiem ogólnego przeznaczenia. To, że można w nim programować w podejściu obiektowym to tylko jedna z jego funkcjonalności. Polecam obejrzeć krótki ale nieco kontrowersyjny (z racji tytułu) odcinek C++ Weekly - C++ Is Not An Object Oriented Language.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

@Querto widzę , że gdy ja pisałem swoją pierwszą odpowiedz w tym wątku ty edytowałeś swojego pierwszego posta z , którego znikną zapis , że interesują cię głównie mikrokontrolery AVR. Mając to na uwadze oraz to , że była wzmianka o PIC to większość kompilatorów dla stm8 też bazuje na C. Jako przykład niech będzie Cosmic, który jest darmowy i niema ograniczeń technicznych dla stm8 dla stm32 jest ograniczenie wielkości kodu.(licencja jest darmowa ale trzeba wysłać maila żeby ją dostać). Jest też całkowicie darmowy SDCC.

Co się tyczy dokumentacji i materiałów to masz bezpłatnie:

1. ST Visual develop - 385 stron z dokładnym omówieniem tego środowiska
  2. język C 116 stron  pisane pod kontem cosmic
  3. manual to kompilatora 510 stron

Dodatkowo sam reference maual nie jest tak bardzo rozbudowany jak dla stm32. Dla stm8L15x około 600 stron.  A więc jak sam widzisz materiałów jest mnóstwo.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...