Skocz do zawartości

Gdzie się podłącza kabel sieciowy od shieldu Ethernet Shield?

AntekBezak

Pomocna odpowiedź

Witam. Kupiłem płytkę Ethernet Shield, i po wetknięciu do niej jednej końcówki kabla sieciowego nie mam pojęcia co zrobić z drugą. Próbowałem wsadzić ją do złącza sieciowego w laptopie, ale po wpisaniu do przeglądarki adresu IP wyświetlonego w serial monitorze wyświetla się komunikat "ta witryna jest nieosiągalna". Po podłączeniu kabla do routera wszystko jest tak samo. Kiedy wpisałem w to miejsce kodu: IPAddress ip(***, ***, *, ***); adres IP komputera przeglądarka wyświetliła miejsce do wpisania loginu i hasła (których nie znam). W dodatku czarny, kwadratowy scalak i gniazdo na kabel sieciowy na Shieldzie się grzeją. Czy ktoś może mi pomóc?

Drugi koniec kabla ethernetowego podłączasz rzecz jasna do gniazdka ethernetowego w innym urzadzeniu. Komputera, routera, switcha itp. Tylko że tonie wszystko. To tylko "rura" do przesyłania informacji. Na obu końcach kabla muszą stanąć programy, które się dogadują. Jeśli oczekujesz strony www, to po drugiej stronie musisz serwer www postawić

Albo inaczej: co chcesz uzyskać w efekcie końcowym? Po co kupiłeś ten shield?

Edytowano przez marek1707

Czyli chciałbyś np. zdalnie sterować diodą podłączoną do Arduino, które jest połączone z komputerem, a Ty wysyłasz do tego komputera informacje przez sieć?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dokładnie o taki efekt mi chodzi.

Chciałbym wykonać taką instalację: [ROUTER] >kabel sieciowy> [SWITCH] >kabel sieciowy> [SHIELD + ARDUINO] >kabel USB> [KOMPUTER].

Nie wiem jednak skąd wziąć dane do uzupełnienia tych adresów IP (poniżej podaję fragment kodu z przykładowymi adresami IP które należy wymienić na właściwe):

IPAddress ip(192, 168, 1, 177);
IPAddress myDns(192, 168, 1, 1);
IPAddress gateway(192, 168, 1, 1);
IPAddress subnet(255, 255, 0, 0);

[ROUTER] >kabel sieciowy> [SWITCH] >kabel sieciowy> [SHIELD + ARDUINO] >kabel USB> [KOMPUTER]

W tym połączeniu wydawać by się mogło, że ethernet jest zbędny i to samo byś osiągnął w ten sposób:

[ROUTER] >kabel sieciowy / WiFi> [KOMPUTER] > przewód USB > [SHIELD + ARDUINO]

Zazwyczaj chcesz uC połączyć z siecią by nie łączyć się dodatkowo po USB z komputerem?

[ROUTER] >kabel sieciowy> [SWITCH] >kabel sieciowy> [SHIELD + ARDUINO]
                  >ethernet/WiFi > [KOMPUTER]

Tak czy siak, tak jak napisał Marek, samo wpięcie przewodu (czy to skrętki czy to USB) jeszcze niczego nie daje - na uC musisz wgrać program, który to obsłuży. Zacznij od załączonych w Arduino IDE przykładów, wgraj serwer www i zobacz wtedy, czy wyświetli Ci się testowa strona. Jeśli tak, to dalej już droga wolna do napisania czego sobie życzysz.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...