Skocz do zawartości

Czujnik wykrywania przeszkód na drodze

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam,

Czy jest jakiś tani czujnik i by to było bezpieczne aby rower wykrył samochody/przeszkody na drodze i zwalniał/zatrzymywał pojazd ??

Początkowo myślałem o ultradźwiękowym HC-SR04 pisze że do 4 metrów niby działa ... tylko czy to się sprawdzi ? Może jakieś propozycje ?

Mam na myśli takie coś jak aktywny tempomat by po wykryciu przeszkody pojazd zwolnił tempomat.

Edytowano przez daniel89
44 minuty temu, daniel89 napisał:

Czy jest jakiś tani czujnik

Co znaczy "tani"? Dla jednego jest to poniżej 5 PLN, dla kogoś innego poniżej stówy, a dla kogoś jeszcze innego 2k to cena do przyjęcia.

Osobiście celowałbym w jakiś czujnik laserowy ToF, wspomagany ultradźwiękiem.

Co do bezpieczeństwa takiego rozwiązania nie chcę się wypowiadać.

Zaraz, czy Ty chcesz, by coś naciskało klamki i hamowało za Ciebie? Żarty sobie robisz? Przecież rower to nie samochód, nie można tak bezkarnie hamować, bo trakcja kół jest kluczowa do utrzymania równowagi. A niby który hamulec chciałbyś uaktywniać? Aktywne hamowanie wymaga "współpracy" rowerzysty i roweru: przesunięcia pozycji w tył, kontroli siły hamowania przód-tył by nie stracić przyczepności. Po to masz oczy i mózg by jechać szybko i bezpiecznie. Skoro miliard dolarów nie wystarcza na zrobienie autonomicznego samochodu, który i tak jak nie w cysternę to trafia w ludzi a ty liczysz na czujnik za 50zł? Przecież chyba nie wjeżdżasz w stojące drzewo czy zaparkowany samochód, tylko w nadjeżdżający z zaskoczenia gdzieś z boku a to kolosalna różnica. Jeśli twoje oczy nie zobaczyły takiej przeszkody, Twója głowa nie przeliczyła tego w czasie rzeczywistym i nie doszła do wniosku, że jesteście na kursach kolizyjnych w przestrzeni 3D a cały Ty nie zdążył zmienić pozycji i złożyć sie w zakręt lub ostre hamowanie, to liczysz, że zrobi to zabawka ze sklepiku "Arduino i wszystko inne z 10zł"? Naprawdę jesteś aż tak naiwny, czy to taki noworoczny dowcip?

3 godziny temu, daniel89 napisał:

Mam na myśli takie coś jak aktywny tempomat by po wykryciu przeszkody pojazd zwolnił tempomat.

Pojazd zwalnia tempomat a ten - bez pracy, idzie na zasiłek?

(edytowany)

Przepraszam że nie sprecyzowałem ,chodziło o płynne hamowanie regeneracyjne silnikiem bldc w rowerze. Chodzi mi by to była dodatkowa opcja zawsze klamką hamulcową z czujnikiem nacisku. Rower i tak hamuje regeneracyjnie , ale nie jest to autonomiczne tylko naciskając klamkę hamulcową.

Sugerujecie że lepiej tego nie robić i zostawić tempomat zwykły nie aktywny ?

Przeważnie opinia jest że jest to ważne i usprawnia bezpieczeństwo a napisałeś że jest to głupota ... to ja nie wiem już ... : "Aktywny tempomat jest nowocześniejszą i ulepszoną wersją klasycznych tempomatów, jednak ogólnie jego idea pozostaje ta sama. Jednym z podstawowych celów, które spełnia, jest dbałość o bezpieczeństwo kierowcy, pasażerów oraz pozostałych uczestników ruchu drogowego. Zdolność do utrzymywania zadanej prędkości i odległości od poprzedzającego nas samochodu, a także umiejętność wyhamowywania przed przeszkodą, może uratować nas w przypadku chwilowej utraty koncentracji. "

Może źle wytłumaczyłem. Chodziło mi tylko i wyłącznie o hamowanie silnikiem przy włączonym tempomacie i dodatkwo jest system hamowania hydraulicznego niezależnego na wypadek jakiej kolwiek awarii elektroniki ..

Edytowano przez daniel89

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...