Skocz do zawartości

Problem z wgraniem programu do uC (atmega8)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, jestem nowy na forum. Od jakiegoś czasu tu zaglądam i ostatnio postanowiłem nauczyć się programować uC kupiłem programator na allegro

Programator

Atmega połączona na płytce stykowej tak jak na kursie programowania avr, jednak wyskakuje błąd:

> "make.exe" program

avrdude -p atmega8 -P usb -c usbasp -U flash:w:led.hex

avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1

avrdude: initialization failed, rc=-1

Double check connections and try again, or use -F to override

this check.

avrdude done. Thank you.

make.exe: *** [program] Error 1

> Process Exit Code: 2

> Time Taken: 00:01

Sprawdziłem połączenie programatora z uC ale bez skutku. Szukałem wskazówek na forum i google ale także nie pomogło. Mikrokontroler jest nowy więc raczej nie jest uszkodzony. Co może być przyczyną? Proszę o pomoc.

Mam łącznie 3 zworki ta spowalniająca jest założona. W Mfile ustawiam :

programmer : usbasp(ręcznie)

port: usb

MCU: Atmega8

Nazwa pliku: led

Próbowałem z różnymi ustawieniami programatora i portu ale wtedy nie znajduje nic w tych portach.

Dzięki za uświadomienie, jednak kiedy w MFile zmienie na STK500 to także wyskakuje błąd:

> "make.exe" program

avrdude -p atmega8 -P usb -c stk500 -U flash:w:led.hex

avrdude: usbdev_open(): did not find any USB device "usb"

make.exe: *** [program] Error 1

> Process Exit Code: 2

> Time Taken: 00:00

Sterowniki do programatora wgrałem podczas podłączenia do portu usb i pokozał się dymek, że urządzenie jest gotowe do użycia. Sterownik ze strony http://www.fischl.de/usbasp/ (strona, którą podał mi allegrowicz, od którego kupiłem programator).

Skoro jest sterownik do strony usbasp, to pewnie to jest usbasp 🙂 Co prawda podobno po niewielkiej zmianie firmware może się pokazywać jako stk500, ale jest to chyba nie ogólnodostępne i dlatego sprzedawcy z allegro tylko się tym bawią. Niestety, jest to dość niekompatybilne, avrstudio na ten przykład 'nie lubi' tego programatora. Jaką masz wersję avrdude? Popróbuj z różnymi, a żeby całego IDE nie uruchamiać, pobaw się może z nakładką graf. na avrdude. Ostatnio miałem właśnie problem z winavr taki, że z IDE nie chciał programować, a bezpośrednio avrdude (ten sam) działal dobrze.

Też mam ten sprzęt 🙁 pisze STK500 a jednak jest USBasp, na początku miałem kłopoty z uruchomieniem bo niby w tytuje jest STK500 który to obsługiwany jest bezpośrednio ze środowiska np AVRStudio i nie potrzebuje innych programów, instrukcja jest bardzo mało pomocna w pierwszym kontakcie z tym czymś.

Spróbuj zaprogramować może przez PonyProg'a - ja mam co prawda inny programator, SIProg, ale z winavr też nie mogę programować, natomiast Ponyprog radzi sobie świetnie.

Tak strasznie Was dziwi ten "stk500" w tytule aukcji?

Nie kupowaliście nigdy skarpetek adidasa, które w tytule miały wpisane wszystkie inne marki sportowe? W tytuł wrzucasz jak najwięcej często szukanych słów i tyle.

avrdude mi USBasp ładnie obsługiwał.

Przedmiotem sprzedaży jest programator ISP typu USBasp.

Złącze ISP zgodne ze specyfikacją STK500 (KANDA)

Ja nie wiem co dla Was jest niezrozumiałe 😉

Po prostu ATmega nie odpowiada, albo źle ją podłączył, albo jest uszkodzona, albo programator jest uszkodzony 😉

Zakładając, że nie uwaliłeś procka (nie przestawiłeś fuse'ów), to spróbuj ściągnąć avrdude-gui i skonfigurować w ten sposób:

Mam podobny programator i działa bez chrupnięć. Upewnij się najpierw oczywiście, że wszystko dobrze podpiąłeś!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...