Skocz do zawartości

Tranzystor jako przekaźnik?

Pomocna odpowiedź

Typów tranzystorów, jakie tu można zastosować są setki. Ja na przykład bym zastosował AO3400, bo akurat takie mam. Ty możesz mieć inny typ, który też będzie pasować (lub akurat będzie dostępny w sklepie za rogiem). 

Wybierając go musisz pamiętać o:

• napięcie przewodzenia VGS nie powinno być większe od 2-3V,
  • dopuszczalny prąd drenu musi być większy (z jakimś zapasem) od prądu pobieranego przez obciążenie.

Sprawdziłbym jeszcze parametr rds(on), jeżeli mosfet ma mieć minimalny spadek napięcia kiedy przewodzi w pełni. Wg datasheet (o ile dobrze odczytuje) np. LR7843 osiąga 3.2 - 4 mΩ przy napięciu sterujacym 4.5V i obciążeniu 12A. U ciebie są małe prądy, więc straty nawet przy większym rds(on) będą pewnie pomijalne. Wszak to tylko przykład, nie konkretny mosfet dla twojego rozwiązania. AO3400 też sprawdziłem, tj. 19-33 mΩ dla sterującego 4.5V i obciążenia 5A. Jako amator mogę się mylić, więc chętnie poczytam wypowiedź kogoś mądrzejszego. Rozwijam tylko temat, też mnie to interesuje.

Dnia 19.04.2025 o 17:32, Huba napisał:

Powitać - no niestety ale ten układ nie zadziałał, układ nie ma wspólnej masy chodzi o zasilanie sterujące 4,5 VDC i napięcie zasilające odbiornik 5 VDC  

Witam. Nie praktykuje się takich rozwiązań jak na tym małym schemacie narysowałeś z tym tranoptorem i tranzystorem npn. Właśnie z tego względu że masz dwie masy o różnych potencjałach, o awarię jest więc nie trudno. Tak się steruje żarówką czy przekaźnikiem? Zamiast tego tranzystora npn właśnie dajesz  pnp BD136 (parzysty). Klasyczny układ (tysiące przykładów w necie jest). Masy wtedy są wspólne i po problemie. Spadek na złączu masz nie większy jak 0,6V i pewno taki nie wpłynie negatywnie na pracę. 

(edytowany)

@Huba, nie wiem, czy idealny, za cienki w uszach jestem, żeby tak gadać. Na myśli miałem jedynie parametr rds(on), o mosfecie wspomniał ktoś mądrzejszy, tj. @ethanak.

Posiadam gotowe moduły, m.in. 12, które testowałem sztucznym obciążeniem. "1" spokojnie odpala już przy sterowaniu 3.3V, "2" potrzebuje bodaj coś około 4.5-5V do pełnego otwarcia (chociaż dokładnie nie pamiętam jak było w tym module). Na zdjęciach sporo widać.

Edytowano przez orb777
(edytowany)

Witam, układ zrobiony na mosfet tak jak poradziliście mi i działa tak jak chciałem.  Jak byście mi jeszcze wytłumaczyli dwie rzeczy, układ również działa bez rezystora  R1 i zmiana rezystora R2 z10K na 1K również działa.. jaką rolę pełną te rezystory ?

IMG_20250503_112108.jpg

Edytowano przez Huba
(edytowany)
43 minuty temu, Huba napisał:

jaką rolę pełną te rezystory ?

R1 zapobiega przepływowi dużego prądu przez PC817 (bramka tranzystora jest jak kondensator - potrafi przyjąć bardzo duży prąd, a brak rezystora powoduje to, że prąd ogranicza tylko i wyłącznie średnica przewodu/szerokość ścieżki, a w tym przypadku bardzo łatwo o uszkodzenie fototranzystora w PC817).

R2 powoduje,że w momencie zamknięcia PC817 prąd z bramki tranzystora MOSFET upływa do masy tym samym zamykając ten tranzystor. W innym wypadku istnieje ryzyko, że tranzystor pozostanie otwarty przez bardzo długi czas (patrz - bramka zachowuje się jak kondensator). Gratisowo gwarantuje, że napięcie na bramce MOSFET'a będzie zawsze w stanie ustalonym 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 2

2.5V na bramce mosfeta nie wygląda dobrze, będzie się to grzało zależnie od prądu obciążenia, nie jest jednak zbyt "szczęśliwe" rozwiązanie 

(edytowany)

Po prostu zbudowałeś dzielnik napięcia które steruje mosfetem, schemat sam w sobie jest ok tylko zmień wartości elementów R2 może zostać jeśli to nie jest jakoś bardzo szybki układ, natomiast R1 zmniejsz do 10...100 omów, możesz nawet pominąć. 

Ja lubię upraszczać sobie życie i tam gdzie potrzebuję optoizoloacji stosuję układ VOM1271T https://www.vishay.com/docs/83469/vom1271.pdf nie trzeba nic więcej 

Edytowano przez _LM_

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...