Skocz do zawartości

Tranzystor jako przekaźnik?

lukaszinfer

Pomocna odpowiedź

Żeby ograniczyć prąd płynący do bazy tranzystora. Przy włączonym tranzystorze napięcie U_be wynosi około 0.7V, więc jak na emiterze jest potencjał 0V, to na bazie będziesz miał 0.7V. Jakby nie było tego rezystora, to popłynąłby bardzo duży prąd z układu sterującego bazą.

(edytowany)

Witam serdecznie , wiem, wiem temat stary ale chciałbym odgrzać temat,czy według tego ( waszego) schematu  podając napięcie na bazę przez ten rezystor 100 om w okolicy 4,5 VDC i np.wiatraczek na 5 VDC i podając +5 a nie jak poprzednio +12 DC układ będzie działać..

IMG_4bcb311ad910e1518.jpg

Edytowano przez Huba

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

Mam jeszcze jedno pytanie co do powyższego schematu jaki tranzystor należy zastosować aby na wiatraczki było te 5 VDC,i żeby ten tranzystor wytrzymał 150-200 mA obciążenia 

Edytowano przez Huba

(edytowany)

Praktycznie każdy npn, który ma dopuszczalny prąd kolektora rzędu 500mA - choćby popularny BC337 i mnóstwo innych.

Edytowano przez jand

Powitać - no niestety ale ten układ nie zadziałał, układ nie ma wspólnej masy chodzi o zasilanie sterujące 4,5 VDC i napięcie zasilające odbiornik 5 VDC  

Ale czytając różne fora znalazłem coś na transoptorze i tranzystor układ nie musi mieć wspólnej masy,czy ten ukladzik zda egzamin..

IMG_20250419_172143.jpg

Preskaler - podziękować, wspomniałeś o tranzystorze  BD czyli np.BD 136 - tylko czy wtedy nie będzie większego spadku, zależy mi aby napięcie +5V zasilające moduł który mniej więcej pobiera 200 mA było te 5V 

20 minut temu, Huba napisał:

zależy mi aby napięcie +5V zasilające moduł który mniej więcej pobiera 200 mA było te 5V 

MOSFET?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.