Skocz do zawartości

Tranzystor jako przekaźnik?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Potrzebuje "przekaznik" i mam pytanie czy mozna zrobic cos takiego na tranzystorze ??

Z moich doswiadczen z BC547 wynika ze jesli na B nadamy 5V a na C 12V to na wyjsciu E bedzie 5V a nie 12V :/ Moze robilem cos zle ???

Potrzebuje cos takiego :

a jest :/

Moze doradzicie mi aby zastosowac cos innego?

Tobie chyba chodzi o wykorzystanie tranzystora jako przełącznika, a nie przekaźnika, przecież to całkiem różne elementy.

A co ty wogóle chcesz zrobić? BC547 jest sterowany prądowo bo to bipolar zwykły jest. Jeżeli chcesz uzyskać 0-12V to da się w ten sposób, ale nie wiem do czego chcesz to wykorzystać.

[ Dodano: 18 Kwi 10 12:25 ]

Jezeli chodzi ci o te 0-12V to wystarczy pobierać stan z kolektora, a nie z emitera tranzystora.

Napięcie między bazą a emiterem wynosi ok. 0.6V.

Czyli żeby sterować czymś na 12V powinieneś podłączyć to Twoje coś między 12V, a kolektorem, a emiter do masy.

Między sygnałem sterującym, a baza dajesz rezystor tak dobrany, żeby spadek napięcia na nim wynosił ok 4.35V

Zamiast mierzyć napięcie na emiterze, gdzie ci wychodzi 5V, zmierz sobie na kolektorze, jak tranzystor jest zamknięty i otwarty, powinieneś wtedy skumać. A jak nie to maznę schemat i ci na pw wyśle.

Jak podasz na złącze sygnał +5VDC to wentylatorek się zakręci;) Oczywiście pod warunkiem, że wentylator nie będzie tak łakomy na prąd że BC pójdzie z dymem:P

• Lubię! 1
  • 7 lat(a) później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...