Skocz do zawartości

Zamawianie płytek drukowanych z chin (JLCPCB)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

czy ktoś z was zamawiał płytki drukowane z firmy JLCPCB (lub innych).

Jaką wysyłkę najlepiej wybrać, bo z tego co widzę na ich stanie to oferują wysyłki na zasadach DDP oraz FCA.

W kategorii FCA jest wysyłka "Special Air Mail_EU" której koszt to tylko ok 20zł.

(edytowany)

Ja zwykle korzystam z EuroPacket DDP. Raz brałem DHL DDU, bo mi zależało na czasie. EPacket to 1-2 tyg, VAT i cło opłaca JLC. W przypadku DHL DDU kurier nalicza cło i VAT (czasem opłatę za obsługę), czas 5-7d. W przypadku AIR MAIL czas to m/w 1msc plus loteria z cłem i VAT 😉 

EuroPacket idzie do Niemiec, tam JLC ogarnia cło i VAT, potem wysyła DHL do Ciebie. Do Niemiec idzie ok 1d potem potrafi poleżeć z tydzień zanim łaskawie DHL odbierze. Potem idzie 1-2d z dostawa. Oczywiście robocze. Zaleta jest taka, że nie martwisz się cłem ani VAT. 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 2
  • 3 miesiące później...

Odkopie trochę :) Jak to później rozliczyć na firmę? Np. wezmę EuroPacket gdzie JLCPCB zapłaci VAT i cło (0%?) to jak odliczyć ten VAT skoro to nie ja go zapłaciłem?

Przy DHL faktura będzie wyglądać podobnie jak nasze polskie z wyszczególnieniem VAT?

Musze te faktury tłumaczyć na PL? Są do tego jakieś szablony/schematy? Jak zrobić to prawidłowo?

Może glupio pytam, ale stawiam pierwsze kroki na działalności i to wszystko jest dla mnie mocno zawiłe (jeszcze).

23 minuty temu, dkradke napisał:

Odkopie trochę 🙂 Jak to później rozliczyć na firmę? Np. wezmę EuroPacket gdzie JLCPCB zapłaci VAT i cło (0%?) to jak odliczyć ten VAT skoro to nie ja go zapłaciłem?

Przy DHL faktura będzie wyglądać podobnie jak nasze polskie z wyszczególnieniem VAT?

Musze te faktury tłumaczyć na PL? Są do tego jakieś szablony/schematy? Jak zrobić to prawidłowo?

Może glupio pytam, ale stawiam pierwsze kroki na działalności i to wszystko jest dla mnie mocno zawiłe (jeszcze).

Jeżeli weźmiesz €Packet to VATu nie odliczysz. Jeżeli dobrze rozumiem, to prowadzisz JDG, a nie spółkę, to mogę coś doradzić.

W przypadku DHL VAT to najmniejszy problem, bo jak ci doje*** koszty obsługi celnej to się nie wypłacisz 😉 Były przypadki, gdzie za obsługę celną policzyli więcej niż wartość produktu z VAT'em, jak jeden z niesłynnych przykładów z kondensatorami... Ale zaleta jest taka, że dostajesz komplet dokumentów importowych 😉 

Co do tłumaczenia - nie musisz, język angielski obowiązuje w Unii Europejskiej i urzędy powinny go honorować. Wystarczy, że prawidłowo zaksięgujesz fakturę w KPiR.

Osobiście stosuję technikę, że zamawiam na prywatę i potem robię import do majątku firmowego, ale to już dość skomplikowany zabieg podatkowy (bo dla konsumentów DHL często zeruje opłaty); chociaż i tak zwykle korzystam z tej dostawy przez Niemcy...

Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz...

• 2 lata później...

To spoko 👍 a jak zdobyć ten kupon co miesięczny na 8$? I ile teraz kosztuje całość z przesyłką najtańszą opcja 5 podstawowych płytek? Wiem że nie tak dawno o tym pisałeś ale zapomniałem i znaleźć nie mogę...😭

2 godziny temu, farmaceuta napisał:

To spoko 👍 a jak zdobyć ten kupon co miesięczny na 8$? I ile teraz kosztuje całość z przesyłką najtańszą opcja 5 podstawowych płytek? Wiem że nie tak dawno o tym pisałeś ale zapomniałem i znaleźć nie mogę...😭

Idnk czy dalej działa - musiałeś wrzucić płytkę na JLC przez EasyEDA.

A płytki... 4.35$, bo zapomniałem wrzucić do poprzedniego zamówienia xD

• Lubię! 1
Dnia 1.06.2024 o 21:59, H1M4W4R1 napisał:

Idnk czy dalej działa - musiałeś wrzucić płytkę na JLC przez EasyEDA.

A płytki... 4.35$, bo zapomniałem wrzucić do poprzedniego zamówienia xD

Z tego co widzę - nie działa już ten kupon (miesięczny) 8$ easyEDA do PCB

13 minut temu, farmaceuta napisał:

prawda to że jak mamy jakieś płytki w produkcji w jlcpcb to zamawiając produkty w lcsc mamy zniżkę 15$ na przesyłkę? Taki filmik na YT znalazłem sprzed roku i mnie to ciekawi teraz...🤔

To zależało chyba od daty rejestracji 😞 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...